2023-02-08

Потенціал України у сфері критичних копалин важливий для “зеленого” переходу всієї Європи

У Києві вперше відбулось спільне засідання Кабінету Міністрів України та Колегії Європейської комісії, в ході якого Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець розповів про важливість України для впровадження “зелених” технологій у Європі.

Він повідомив, що Україна має родовища 21 з 30 важливих для ЄС копалин – літій, графіт, кобальт, цинк тощо. На території нашої країни, яка займає площу лише 0,4 % суші, міститься 5 % копалин усього світу. Сьогодні окуповано понад 2 тис. родовищ корисних копалин, вартість яких сягає понад 12 трлн доларів.

“Міндовкілля послідовно продовжує роботу, яку започаткували Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль та Віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович ще в 2021 році, уклавши Меморандум про стратегічне партнерство щодо сировинних ресурсів. Попри активні бойові дії, Україна продовжує розвивати правове поле для інвестицій, поглиблювати співпрацю з партнерами та виконувати міжнародні зобов’язання для досягнення цілей сталого розвитку”, - зазначив Руслан Стрілець.

Серед результатів співпраці України та Європи:

- Українсько-європейська робоча група напрацювала зміни до Дорожньої карти на 2023-2024 роки. Очікується її підписання.
- Між Геологічною службою України та ЄБРР укладено Меморандум про співпрацю, який допоможе модернізувати систему поводження та управління геоінформацією. Йдеться про розвиток Національного геологічного вебпорталу та оцифрування геологічних звітів. Розраховуємо у найближчий час отримати фінальне позитивне рішення ЄБРР щодо надання коштів для цих цілей.
- Уряд України спільно з Європейською Комісією вперше провів бізнес-форум, на якому українські компанії презентували портфоліо щодо розробки та видобування літію, графіту, рідкоземельних елементів та цинку. Мета – залучити інвесторів та кредитні кошти європейських фінансових інституцій. Ми очікуємо, що українські проєкти будуть визначені як стратегічні для Європи в цілому.

За словами Міністра, важливим етапом має стати інтеграція України до проєкту Європейської Стратегії розвитку мінерально-сировинної бази до 2030 року.

“Рішення Єврокомісії очікуємо у наступному кварталі. Ми поділяємо спільні цінності та стратегічні цілі ЄС, зокрема і щодо видобування критичних сировинних ресурсів. Дякую нашим друзям та партнерам із Європейської комісії за безпрецедентну підтримку України. Дякую особисто пану Марошу Шефчовичу за допомогу в розбудові новітньої України”, - підкреслив Руслан Стрілець.