2017-11-10

Підсумки роботи ПАТ «Укрнафта» за 9 місяців 2017 року

ПАТ «Укрнафта», найбільша нафтовидобувна компанія України, публікує виробничі і фінансові результати за дев'ять місяців 2017 року.

Ключові моменти

Середньодобовий видобуток нафти і газу знизився через вимушену зупинку видобутку внаслідок непродовження спецдозволів; компанія та держава понесли суттєві фінансові втрати.
Позитивна динаміка показників чистого доходу і чистого прибутку, незважаючи на втрату обсягів видобутку.
Поточні податкові зобов'язання в 2017 році виконуються в повному обсязі.
Інвестиції зросли, але інвестиційна програма скорочена внаслідок втрати доходу.Триває процес модернізації компанії. 

Основні події
26 вересня компанія отримала від Державної служби геології та надр України 9 спецдозволів, термін дії яких закінчився цього року і був продовжений на 20 років.  
Пробурено і введено в експлуатацію чотири свердловини, три з яких – в рамках спільної діяльності.
Встановлено нові газові модулі на 8 АЗС в рамках програми модернізації роздрібної мережі.

 Марк Роллінc, Голова Правління ПАТ «Укрнафта»:
«Укрнафті» вдалось поліпшити фінансові показники за 9 місяців переважно завдяки позитивній динаміці цін на нафту. Проте фінансові результати могли бути набагато кращими, якби не проблеми з продовженням спецдозволів, які призвели до зниження видобутку, а відтак, до скорочення доходів та інвестиційної програми. В той же час «Укрнафта» зберігає платіжну дисципліну з початку року і в повному обсязі виконує поточні податкові зобов’язання».


Аналіз фінансових і виробничих результатів
В 3 кварталі 2017 року добовий видобуток нафти і конденсату склав 3,3 тис. т, скоротившись на 20% порівняно з показниками 1 півріччя, а добовий видобуток газу склав 2,6 млн м3, скоротившись на 23%. Зниження виробничих показників відбулось внаслідок вимушеної зупинки видобутку на 6 з 9 родовищах компанії через протиправну бездіяльність Держгеонадр і відмову продовжити спецдозволи, термін дії яких закінчився цього року.

Внаслідок зупинки виробництва на Заводівському, Коржівському, Південно-Панасівському, Анастасівському, Артюхівському та Рибальському родовищах в 2 та 3 кварталі «Укрнафта» втратила близько 70,5 тис. т нафти з конденсатом та 55 млн м3 газу.

Вимушене припинення видобутку вуглеводнів призвело до істотного зниження завантаження Гнідинцівського і Качанівського газопереробних заводів та, як наслідок, скорочення виробництва скрапленого газу.

«Укрнафта» недоотримала близько 1,2 млрд грн. від реалізації вуглеводневої сировини у зв'язку із вимушеною зупинкою видобутку на 6 родовищах. Проте зміцнення цін на сировину нівелювало негативний вплив від втрати обсягів виробництва і чистий дохід «Укрнафти» за 9 місяців 2017 року зріс порівняно з аналогічним періодом минулого року на 30%.

За 9 місяців 2017 року «Укрнафта» отримала чистий прибуток у розмірі 1,1 млрд грн., порівняно з 427 млн грн.за аналогічний період 2016 року.

«Укрнафта» продовжує в повному обсязі виконувати поточні податкові зобов'язання у 2017 році. За 9 місяців компанія погасила податкові платежі на суму 8,2 млрд грн. Сума нарахованих рентних платежів склала 4,2 млрд грн і була повністю погашена. Станом на 30 вересня 2017 року заборгованість за розрахунками з бюджетом становила 12,8 млрд грн., скоротившись в 3 кварталі 2017 року на 0,4 млрд грн. В тому числі, сума простроченого податкового боргу «Укрнафти» склала 12,2 млрд грн., не змінившись з кінця 2016 року. В той же час державний бюджет недоотримав щонайменше 300 млн грн. доходу лише від рентних платежів внаслідок непродовження спецдозволів та вимушеної зупинки видобутку.

За 9 місяців 2017 року компанія нарахувала забезпечення під майбутні витрати в розмірі 2,5 млрд грн. під можливі штрафи і пені за несплачені рентні платежі і податки минулих періодів. Цей фактор продовжує негативно впливати на фінансові результати компанії.

Капітальні вкладення за 9 місяців 2017 року становили 608 млн грн., збільшившись на 59% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Водночас через непродовження спецдозволів регулятором та суттєвих фінансових доход, компанія була змушена скоротити інвестиційну програму принаймні на 500 млн грн. Можливості підприємства фінансувати інвестиційні проекти також обмежує відсутність узгодженого рішення з питання погашення податкового боргу.