2017-08-02

Підсумки роботи ПАТ «Укрнафта» в 1 півріччі 2017 року

ПАТ «Укрнафта», найбільша нафтовидобувна компанія України, публікує виробничі і фінансові результати за шість місяців 2017 року.
Ключові моменти:

● Зростання чистого доходу та чистого прибутку, компанія відновила прибутковість.
● Зростання середньодобового видобутку нафти і конденсату, вперше за останні кілька років.
● Поточні податкові зобов'язання виконуються в повному обсязі.
● Інвестиції збільшилися, але все ще нижче оптимального рівня.
● Триває процес модернізації компанії.
● Зупинено видобуток на 6 родовищах через непродовження ліцензій.
● Непродовження ліцензій призведе до суттєвих фінансових втрат для компанії і держави у 3 кварталі 2017.

Основні події:

● 18 травня відбулися збори акціонерів, на яких обрано новий склад Наглядової ради та Ревізійної комісії.
● У Державну фіскальну службу надіслано новий пакет пропозицій щодо фінансового оздоровлення «Укрнафти».
● Компанія подала на розгляд відповідних державних органів пропозиції щодо реформування правил аукціонів з продажу нафти.
● На базі Прилуцького управління бурових робіт створено новий структурний підрозділ – «Укрнафта Буріння».
● У травні в межах вдосконалення системи оплати праці збільшено оклади і тарифні ставки працівників інженерно-технічних і робітничих професій на 40% і 55% відповідно, одночасно скасовано щомісячну «кризову» виплату.
● 30 травня і 7 липня Окружний адміністративний суд м. Києва зобов'язав Держгеонадра продовжити і видати ПАТ «Укрнафта» 9 ліцензій.

  Марк Роллінc, Голова Правління ПАТ «Укрнафта»:

«У першому півріччі компанія не тільки зберегла стабільний рівень виробництва, але й істотно поліпшила фінансовий результат. Водночас через непродовження ліцензій і зупинку видобутку на 6 родовищах існує ризик істотного погіршення виробничих і фінансових показників в третьому кварталі».

Аналіз виробничих та фінансових результатів

У 1 півріччі 2017 року «Укрнафта» стабілізувала добовий видобуток нафти і конденсату на рівні 4,1 тис. тонн завдяки раціональному використанню обмежених фінансових ресурсів і низки технічних заходів з інтенсифікації видобутку на існуючих свердловинах. З січня по червень показник добового видобутку рідких вуглеводнів зріс на 2% – від 4 046 до 4 107 тонн. Водночас, починаючи з липня, добовий видобуток знизився на 17% – до 3,4 тис. тонн нафти і конденсату через вимушену зупинку видобутку на 6 родовищах. 

Чистий дохід «Укрнафти» в 1 півріччі 2017 року зріс на 55% в результаті зміцнення цін на нафту і скраплений газ, а також за рахунок стабілізації рівня видобутку нафти і конденсату. Середньозважена ціна нафти в першому півріччі сягнула 49,9 доларів США за барель, що на 38% вище, ніж за аналогічний період минулого року.

У 1 півріччі 2017 року «Укрнафта» отримала чистий прибуток у розмірі 1,3 млрд грн. (проти 10 млн грн. чистого збитку за аналогічний період 2016 року), що відображає позитивні тенденції в операційній діяльності компанії, а також зниження рівня рентних ставок на видобуток нафти від 45% до 29% з початку 2017 року.

У 2017 році «Укрнафта» в повному обсязі виконує поточні податкові зобов'язання. У першому півріччі компанія погасила податкові платежі на суму 5,7 млрд грн., що на 2,1 млрд грн. вище показника за аналогічний період минулого року. При цьому сума нарахованих рентних платежів скоротилася незначно на 2,5% і сягнула 2,8 млрд грн. Станом на 30 червня 2017 року кредиторська заборгованість за розрахунками з бюджетом практично не змінилася і становила 13,2 млрд грн.

У першому півріччі компанія понесла витрати в розмірі 1,7 млрд грн. на формування забезпечення під можливі штрафи і пені за несплачені рентні платежі і податки минулих періодів. Цей фактор продовжує негативно впливати на фінансовий результат від операційної діяльності.

Капітальні вкладення у 1 півріччі 2017 року становили 318 млн грн., збільшившись на 43% до аналогічного періоду минулого року. Компанія наростила вкладення в оновлення і ремонт обладнання, а також капітальні ремонти свердловин. Водночас відсутність узгодженого рішення з питання погашення податкового боргу продовжує обмежувати можливості підприємства фінансувати інвестиційні проекти.

У першому півріччі через протиправну бездіяльність Держгеонадр і відмову продовжити термін дії спецдозволів компанія була змушена зупинити видобуток на 6 родовищах: 31 березня – на Заводівському родовищі (Львівська область), 9 червня – на Південно-Панасівському і 27 червня – на Анастасіївському, Артюхівському, Рибальському і Коржівському родовищах (всі у Сумській області). Станом на 1 липня «Укрнафта» недоотримала 4,5 тис. тонн нафти і конденсату і 3,8 млн м3 газу, що спричинило недоотримання близько 67 млн грн. чистого доходу. Також жителі восьми населених пунктів у Сумській області залишилися без газопостачання, а два газопереробних заводи переведені в режим мінімального завантаження: виробництво скрапленого газу на Гнідинцівському ГПЗ скоротилося майже на 80%, на Качанівському ГПЗ – на 30%.

У зв'язку з зупинкою видобутку на 6 родовищах і можливою зупинкою видобутку ще на 3 родовищах в серпні і вересні компанія прогнозує суттєве погіршення виробничих і фінансових результатів у 2 півріччі 2017 року. За нашими оцінками, припинення видобутку на 9 родовищах призведе до зниження обсягів видобутку нафти і конденсату на 20%, а газу - на 16% у рік. При цьому «Укрнафта» може недоотримати 4,1 млрд грн. чистого доходу, а держава недоотримає рентних платежів в обсязі 1,4 млрд грн.