2019-10-29

Перспективи реформування екологічного податку представила експерт DiXi Group

Проблеми розподілу екологічного податку та перспективи його реформування розглянула у своєму виступі експерт DiXi Group Ольга Полуніна під час круглого столу «Газовидобуток та сталий розвиток громад: виклики та перспективи», що пройшов 22 жовтня у Полтаві.
Захід провели ГО "НОВА Енергія" та Асоціація “ЕнергоТранспарентність” в межах ініціативи «ІПВГ в Україні для ефективного управління на місцевому рівні».

- Затверджені переліки природоохоронних заходів мають бути переглянуті, а громадський контроль за використанням коштів екологічного податку має бути посилений, - підсумувала Ольга Полуніна. - Потрібно вивчити найкращі практики управління екологічним податком, у т.ч. щодо його структури. Необхідне внесення змін до Податкового та Бюджетного кодексів, акумулювання екологічних коштів у спеціальному фонді (фондах) виключно для цільового використання. Також потрібні зміни до актів Уряду та відповідних рішень місцевих органів, просування імплементації ІПВГ в Україні, зокрема нового стандарту 2019 року, відповідно до якого мають розкриватися суттєві платежі на користь держави на цілі охорони довкілля.

Під час круглого столу також розглянули Новий стандарт EITI-2019, про який детально розповіла представниця міжнародного секретаріату ІПВГ Оляна Валігура. 

Учасники змогли обговорити та на практиці побачити, як підприємства видобувної галузі Полтавщини (АТ "Укргазвидобування", ДТЕК Нафтогаз намагаються застосовувати екологічні принципи у роботі. Зокрема, під час візиту на Мачухівську УПГ та пілотний завод з переробки відходів буріння Яблунівського газового родовища.

У заході взяли участь представники національного секретаріату ІПВГ, фонду "Відродження", GIZ, депутати Верховної ради та Полтавської обласної ради, представники громадських організацій та видобувних підприємств, що працюють у регіоні.