2016-04-22

Персональний склад наглядової ради Нафтогазу сформовано повністю

Наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 21 квітня 2016 року №725 обрано усіх кандидатів на посади членів наглядової ради НАК «Нафтогаз України» та затверджено її склад.

Незалежними членами наглядової ради стали Пол Ворвік (Paul Warwick), Чарльз Проктор (Charles Proctor) та Маркус Річардс (Marcus Richards). Державу у наглядовій раді компанії представлятимуть перший заступник міністра економічного розвитку та торгівлі Юлія Ковалів та екс-міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин.

Всі члени наглядової ради мають значний досвід роботи на керівних посадах у провідних компаніях в нафтогазовій галузі та у фінансовому секторі. Детальніше з їхніми біографіями можна ознайомитися за посиланням.
До відбору незалежних кандидатів на посади членів наглядової ради Нафтогазу було залучено міжнародне рекрутингове агентство Odgers Berndtson, робота якого фінансувалась Європейським банком реконструкції та розвитку.

«Команда Нафтогазу вітає формування ефективної та незалежної наглядової ради компанії, що не тільки дозволить наблизити механізми її корпоративного управління до стандартів ОЕСР, але й забезпечити незмінність шляху на перетворення Нафтогазу в прозору та ефективну енергетичну компанію. Створення наглядової ради стало результатом ефективної співпраці Уряду, міністреств, міжнародних фінансових установ, консультантів та самої компанії. Без жодного перебільшення - це одним з найбільш важливих етапів реформи», — зазначив голова правління Нафтогазу Андрій Коболєв.

Довідково про реформу корпоративного управління в Нафтогазі
В 2015 році уряд розпочав реформу корпоративного управління в Нафтогазі згідно з принципами ОЕСР по корпоративному управлінню на державних підприємствах. Ці принципи регламентують відносини з акціонерами та зацікавленими особами, вимоги до прозорості та розкриття інформації, розподіл та співвідношення повноважень органів управління на всіх рівнях, а також інші ключові питання корпоративного управління.

5 грудня 2015 р. Постановою № 1002 Кабінет Міністрів України затвердив новий статут Нафтогазу, положення про наглядову раду компанії та положення про правління компанії, що діятимуть протягом перехідного періоду до 1 квітня 2017 року. Також було затверджено ці документи у редакції, що діятиме з 1 квітня 2017 року.

Внаслідок цих змін незалежна наглядова рада Нафтогазу вперше отримує безпрецедентно широкі повноваження та відповідальність щодо контролю над діяльністю правління компанії. Зокрема, наглядовою радою будуть створені комітети з питань аудиту, питань етики та комітет з призначень та винагород. Також наглядова рада опікуватиметься питаннями комплаєнсу, ризик-менеджменту та запобігання корупції.