2021-09-21

Перша воднева заправка в Україні з'явиться у 2022 році

Перша воднева заправка в Україні з'явиться вже наступного року. Про це на брифінгу заявив президент асоціації «Українська водневий рада» Олександр Репкін. 

«Команда Української водневої ради сертифікувала перший в країні водневий автомобіль. Основа для подальшого розвитку інфраструктури для водневого транспорту в Україні була закладена», - cказал він.

За його словами, процес першої сертифікації був дещо складним, але зараз документальна складова ввезення в Україну водневих авто прискорена.

«Зараз Українська воднева рада (УВР) вже відпрацювала механізм документального оформлення водневих авто. До нас в УВР звертаються підприємці, що спеціалізуються на створенні водневої інфраструктури, і будують заправні станції по всьому світу. Очікується, що перша воднева заправка з'явиться в країні наступного року », - розповів Репкін.

В асоціації заявили, що японські Toyota Mirai, які ввезли в Україну, працюють на водневому паливному елементі, який виробляє енергію для електродвигуна.

«Це технічне рішення дозволяє повністю відмовитися від двигуна внутрішнього згоряння. Крім СО2, автомобілі на традиційному паливі викидають в атмосферу оксид азоту та оксид сірки, які мають вкрай негативний вплив на здоров'я людини і стан навколишнього середовища. На противагу бензину водень не дає ніяких шкідливих викидів і повертається в навколишнє середовище у вигляді води і тепла», - заявили в асоціації.