2021-09-21

Норвегія побудує в Арктиці сховища для CO2

Норвезька компанія Horisont Energi подала заявку на створення сховища вуглекислого газу біля північного узбережжя Норвегії під назвою Barents Blue. Воно здатне утримувати в два рази більше викидів парникових газів, ніж викидає країна в даний час, передає angi.

Це стало можливим після того, як на початку вересня Міністерство нафти і енергетики Норвегії запустило дві нових офшорних ділянки для будівництва сховищ вуглекислого газу.

Одна з ділянок знаходиться на схід від газового родовища «Троль» в Північному морі. Інша, де як раз компанія Horisont Energi подала заявку на відкриття свого підприємства Barents Blue, знаходиться на північний схід від родовища «Голіаф» в Баренцевому морі.

Дві офшорних ділянки на сьогоднішній день стануть останніми проєктами в рамках національної ініціативи Норвегії з уловлення та зберігання вуглецю. Перша ділянка, яка повинна бути запущена в 2024 році розрахована на зберігання 5 млн т вуглекислого газу, повідомляє проєктний офіс розвитку Арктики.

У травні Horisont Energi спільно з державою домовилися запустити в Баренцевому морі завод Polaris, який буде виробляти аміак. Його активно використовують на виробництвах в Арктиці, де там же і виробляють з видобутого природного газу. При цьому утворюється велика кількість вуглекислого газу, для чого і створюються спеціалізовані сховища для збереження навколишнього середовища. Саме цей процес планує використовувати об'єкт Barents Blue.

Орієнтовна вартість обох проєктів становить 10 млрд норвезьких крон ($ 1,16 млрд).