2021-10-22

Перша свердловина на офшорі буде пробурена не раніше ніж через 5 років

НАК «Нафтогаз України» може почати бурити свердловини на шельфі Чорного моря не раніше ніж через п’ять років. Про це повідомив член правління компанії Маврикій Калугін під час Українського газового інвестиційного конгресу в Києві.

«Першу свердловину на шельфі ми можемо пробурити не раніше ніж через п’ять років. Щоб пробурити на офшорі, потрібно залучити компанію, яка знає, як бурити на глибині», – сказав Калугін. 

При цьому, за його словами, 5 років – це ще оптимістичний сценарій.

Калугін зазначив, що буріння тільки однієї свердловини буде коштувати $4-6 млрд і займе шість місяців, не рахуючи будівництва всієї необхідної інфраструктури додатково. Це більш трудомісткий процес, ніж на суші, уточнив він.

В цілому, за підрахунками топ-менеджмера, щоб виконати «стратегію 2030», «Нафтогазу» потрібно буде вкласти за 10 років у видобуток $20 млрд, але перші результати все одно буде видно тільки через 3-5 років.

Державна служба геології та надр Державна служба геології та надр видала НАК «Нафтогаз України» чотири спеціальні дозволи на геологічне вивчення з подальшим видобуванням вуглеводнів на площі «Дельфін», розташованої на шельфі Чорного моря.