2016-03-30

ПАТ «Укрнафта» через суди ухиляється від сплати ренти за надра

Державна служба геології та надр України обурена рішенням Окружного адміністративного суду міста Києва, де напередодні розглянули клопотання ПАТ «Укрнафта» та скасували наказ Держгеонадр від 26 січня 2016 року № 16 «Щодо зупинення дії спеціальних дозволів на користування надрами ПАТ «Укрнафті». Фактично цим рішення суд заборонив Держгеонадрам виконувати свої функції та зобов’язання. 
Зазначимо, ПАТ «Укрнафта» не виконувала особливих вимог спеціальних дозволів на користування надрами, а саме щодо сплати обов’язкових платежів до держбюджету. На цій підставі Держслужба геології та надр зупинила дію спецдозволів для ПАТ «Укрнафта».

«Якщо підприємство має борги по сплаті ренти за надра до держбюджету, які не погасили впродовж шести місяців, Держслужба геології та надр зобов’язана за поданням Державної фіскальної служби зупиняти дію спецдозволів на використання надр, – пояснює т.в.о. голови Державної служби геології та надр України Микола Бояркін. – У грудні минулого року ми отримали такий лист від Державної фіскальної служби щодо «Укрнафти». Через це ми були зобов’язані зупинили дію спецдозволів на видобування природного газу та нафти Голубівського, Юріївського та Лопушнянського родовищ Дніпропетровської області, які були видані на початку 2000-их «Укрнафті». 

Після цього надрокористувач, у даному випадку ПАТ «Укрнафта», мав зупинити проведення робіт на цих ділянках надр. Однак замість того, щоб сплатити ренту, ПАТ «Укрнафта» подало клопотання до суду. 29 березня 2016 року Окружний адміністративний суд міста Києва зупинив дію наказу Державної служби геології та надр про зупинення дії спецдозволів «Укрнафти».

«Ми обуренні рішення суддів. По суті суд заборонив нам виконувати свої функції та реагувати на такі кричущі порушення. Зауважте, несплата до держбюджету через це складає понад 10 млрд грн. Виходить, що у суді вирішили, що державі не потрібні гроші?», – зазначив Микола Бояркін.
Зазначимо, ПАТ «Укрнафта» – найбільша нафтовидобувна компанія України. Основний вид діяльності – добування сирої нафти та природного газу, у зв’язку з чим вона мала спеціальні дозволи на користування надрами.