2016-07-06

ПАТ “Укргазвидобування” подало позови до органів ДФС України про визнання протиправними та скасування рішень про опис майна у податкову заставу

ПАТ «Укргазвидобування» вже звернулося з позовами до органів ДФС України (Лозівська ОДПІ, Богодухівська ОДПІ, Південна ОДПІ) про визнання протиправними та скасування рішень про опис майна у податкову заставу.

Наразі, готується до подання ще 4 аналогічні позови до Гадяцької ОДПІ, Карлівської ОДПІ, Миргородської ОДПІ та Полтавської МДПІ.
Як повідомлялося раніше, на  адресу ПАТ «Укргазвидобування» від податкових органів надходять рішення про опис майна товариства, як учасника договорів про спільну діяльність, у зв’язку з наявністю податкового боргу у межах цих договорів. На сьогодні, сума опису збільшилась до 1млрд 802 млн грн.

Як зазначила директор з правових питань ПАТ «Укргазвидобування» Олена Кобець: «На нашу думку, рішення органів ДФС України про опис майна ПАТ «Укргазвидобування» у податкову заставу прийняті з порушенням норм Податкового кодексу України, у зв’язку з чим  вони підлягають скасуванню. Товариство, починаючи з листопада 2015 року, неодноразово зверталось до органів ДФС з клопотаннями  про надання інформації щодо наявності у Операторів СД податкового боргу. На жаль, повної та своєчасної інформації  про наявність несплачених Операторами грошових зобов’язань та виникнення і накопичення податкового боргу від органів ДФС не надходило. Більш того, наявні приклади, коли орган ДФС відмовляється надавати інформацію щодо наявності у оператора СД податкового боргу, посилаючись на право платника (оператора СД) на нерозголошення відомостей про нього без його письмової згоди.

Інформація щодо наявності податкового боргу в сумі  1,8 млрд. грн. була надана Товариству  органами ДФС лише в червні 2016 року одночасно з рішеннями про опис майна Укргазвидобування в податкову заставу за зобов’язаннями операторів СД.  Тепер, отримуючи подібні  рішення органів ДФС, ми змушені  відстоювати інтереси стратегічно важливого для держави підприємства в судах.»