2022-11-25

Парламент схвалив законопроєкт про реформування системи моніторингу довкілля

Верховна Рада України прийняла у першому читанні урядовий проєкт Закону № 7327 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державної системи моніторингу довкілля, інформації про стан довкілля (екологічної інформації) та інформаційного забезпечення управління у сфері довкілля».

Нинішня система моніторингу є застарілою, оскільки вона забезпечує лише констатацію факту перевищення показника забруднення без аналізу причин та наслідків. Така система
не може бути основою для прийняття ефективних управлінських рішень.

За словами Руслана Стрільця, законопроєкт є одним зі значимих документів для досягнення європейських стандартів життя. Цей законопроєкт наскрізно пронизує 18 законодавчих актів України принципами моніторингу довкілля, задає певну рамку. Його подальше прийняття в другому читанні розпочне важливу реформу у сфері моніторингу усіх компонентів довкілля: води, повітря, ґрунтів, лісів, рослин, тварин, поводження з відходами та геологічних процесів тощо.

Сучасні проблеми моніторингу, які вирішить законопроєкт:

- Дані екологічного моніторингу довкілля не використовуються під час підготовки законодавчих і правових актів, програм.

- Інформація про різні компоненти довкілля збирається за окремими, не узгодженими між собою програмами моніторингу. Це унеможливлює їх порівняння та формування цілісного аналізу стану довкілля в країні.

- Обладнання державної системи екологічного моніторингу не забезпечує вимірювання усього спектру показників, не передбачає автоматизованого збору, аналізу і зберігання інформації та оперативного надання її основним споживачам. Приміром, деякі показники забруднюючих речовин в Україні узагалі не вимірюються.

- Розміщення та кількість постів спостережень не відповідає реальному розміщенню місць проживання населення та промислових підприємств. Приміром, кількість стаціонарних постів моніторингу якості повітря розраховувалася ще за часів СРСР.

- Законодавство України у сфері моніторингу довкілля застаріле та має низький рівень адаптації до вимог Директив ЄС.

- Усі дані моніторингу довкілля з різних джерел не зібрані на одному ресурсі. 

Нова система спостережень відповідатиме міжнародним стандартам екологічного управління, в тому числі вимогам і директивам Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом. Система моніторингу України буде сумісною з аналогічними системами інших країн та буде інтегрована до європейської системи моніторингу всіх компонентів довкілля Європейської агенції довкілля.