2024-06-05

Парламент прийняв за основу законопроєкт про актуалізацію програми розвитку МСБ

4 червня Верховна Рада України за результатами розгляду в першому читанні прийняла за основу урядовий законопроєкт про внесення змін до Загальнодержавної програми розвитку мінерально-сировинної бази України на період до 2030 року (№ 6227).  «Держгеонадра разом з Міндовкіллям опрацювали зміни та надіслали пропозиції до законопроєкту для врахування народними депутатами під час розгляду його в другому читанні, – інформує Голова Служби Роман Опімах. – Реалізація актуалізованої Програми сприятиме збільшенню ефективності вивченості надр, розвитку геологічної галузі та приведенню у відповідність потреб та умов її фінансування, забезпеченню оперативного доступ суб’єктів господарювання до відкритої геологічної інформації для використання під час прийняття інвестиційних рішень».

В оновленому Законі будуть враховані положення Меморандуму між Україною і ЄС про стратегічне партнерство в мінеральній сировині та європейського закону про критичну сировину (CRM Act). Серед пропозицій до проєкту закону є створення державного компенсаційного фонду в геологічній сфері, пріоритезація цілей видобувної галузі відповідно до стратегії ЄС щодо критичної сировини, визначення стратегічної та критичної сировини, регулярна методологічна оцінка ризиків рівня безпеки їх постачання. Ухвалення Закону є одним з індикаторів виконання Україною програми Ukraine Facility, пакета допомоги ЄС на 50 млрд євро для підтримки відновлення, реконструкції та модернізації України.

За результатами виконання актуалізованої Програми на період 2025–2030 років очікуваними результатами є:

  • Проведення пошукових робіт для оновлення даних для понад 80 пріоритетних проявів корисних копалин, переважно стратегічного значення.
  • Забезпечення сталого розвитку сектора критичної сировини, збільшення його внеску в національну економіку та зміцнення позицій України на глобальному ринку критичних матеріалів і продуктів з доданої вартістю.
  • Завершення робіт з детального геологічного картування території України з метою розширення фонду перспективних ділянок надр шляхом виділення не менше 500 нових інвестиційних об’єктів для постановки пошукових і пошуково-оцінювальних робіт.
  • Забезпечення проведення моніторингу стану ресурсної бази і зручного доступу до геологічної інформації з використанням GIS-технологій.
  • Здійснення постійного моніторингу підземних вод і небезпечних екзогенних геологічних процесів для гарантування сталого забезпечення потреб населення якісною питною водою та зниження негативного впливу небезпечних геологічних процесів на життєдіяльність людей.
  • Забезпечення моніторингу раціонального використання й охорони надр шляхом здійснення перевірок виконання програм робіт надрокористувачами, запобігання незаконного видобутку корисних копалин і нарахування збитків, нанесених державі.

Нагадаємо, прийнятий у квітні цього року CRM Act вимагає розробки країнами-членами і країнами-партнерами ЄС Національної програми з вивчення геологічних ресурсів, що передбачає роботи з картування територій, обробки й інтерпретації нової та існуючої геолінформації, проведення геофізичних досліджень. Також серед норм є оприлюднення інформації про критичні мінерали на вебсайтах з вільним доступом, затвердження переліків стратегічної та критичної сировини, використання міжнародної системи класифікації РК ООН для оцінки ресурсів і запасів корисних копалин.