2020-06-22

Опубліковано Звіт ІПВГ (Ініціатива Прозорості Видобувних Галузей) за 2017 рік

На початку червня 2020 було опубліковано четвертий Звіт ІПВГ України за 2017 рік. Члени Багатосторонньої групи зацікавлених сторін (далі – БГЗО) схвалили Звіт ІПВГ 2017 в кінці березня 2020, однак, через затримку з оплатою Незалежному адміністратору ТОВ «Ернст енд Янг», публікація Звіту відбулась на два місяці пізніше.

Повна версія Звіту ІПВГ за 2017 рік складається з двох основних частин: 

контекстна інформація: нормативне та фіскальне регулювання галузі, надання ліцензій (спецдозволів), бенефіціарне право та розкриття контрактів, а також загальний огляд галузі та роль видобувних галузей, які увійшли в сферу охоплення Звіту, в економіці України;
фінансова інформація: податкові платежі та неподаткові надходження в бюджети різних рівнів, а також інші платежі, зокрема  соціальні, благодійні та квазіфіскальні операції.
Звіт ІПВГ за 2017 рік охоплює наступні галузі – видобування нафти та природного газу, кам’яного вугілля, руд заліза, руд титану та марганцю, глин вогнетривких та тугоплавких, піску кварцового, каміння будівельного, а також Звіт ІПВГ включає транспортування нафти та природного газу.

Усі компанії, що підлягають звірці сплатили у Державний бюджет України у 2017 році 145 млрд грн. На першому етапі звірки було відсіяно несуттєві платежі, котрі становили 2,41% доходів. Потім було виключено дрібні компанії, що здійснювали несуттєві платежі до бюджету. Платежі таких компаній складали 0,91% доходів. Звірці підлягало 53 компанії, а  950 дрібних компаній було виключено зі звірки.  Платежі цих компаній у бюджет складали 140 млрд грн, що становить 96,6% доходів бюджету від видобувної галузі у 2017 році. Ця цифра містила в собі інформацію, отриману в основному від Державної податкової служби разом з Державною митною службою, Міністерства економіки, котре надало інформації про дивіденди сплачені на користь держави та Держгеонадра, котре надало інформацію щодо платежів за отримання нових та продовження діючих спецдозволів. 

В результаті інформаційні запити було розіслано 53м компаніям, відповіді отримали від 43х компаній, котрі покривали 98% платежів. Такий відсоток звірки є найбільшим у порівнянні з попередніми роками. За галузями повнота звірки виглядає наступним чином: нафта та газ – звірено 21 компанію із 23; руди металів – звірено 12 компаній із 13; кам’яне вугілля – звірено 10 компаній із 17, із 7 компаній, що не були звірені 5 знаходились на території не підконтрольній Україні.

Розбіжність у звірці по кожній галузі є близькою до нуля, а саме:

нафта та газ – 0,09%;

руди металів – 0,07%;

кам’яне вугілля – 0,13%.

Подібні результати показує і звіряння за видами платежів, найбільша розбіжність по ренті становить 4 млн грн із 43 млрд грн загальних рентних платежів, що складає 0,1%.

Дещо гірша ситуація у звірці по збору за надання та продовження строку дії спецдозволів. По цьому платежу розбіжність становить становить 8,6%. Основна причина такої розбіжності – низька якість інформації від Держгеонадра, котра була надана Незалежному адміністратору після дедлайну.

В загальному, основні причини розбіжностей між даними компаній та державних органів можна згрупувати у три категорії:

різне трактування у компаній та ДПС моменту сплати та відповідно зарахування податкового платежу;
визнання ПДВ на митниці;
арифметичні помилки.
Незалежний адміністратор аналітично оцінив регіональне походження платежів державі від видобувних галузей. Цифри у Звіті оціночно показують скільки доходів було згенеровано в конкретній області. Найбільшими донорами залишаються: харківська область – 32,8%, полтавська – 30,8%, дніпропетровська – 17,3%, сумська – 4,9% та інші області.

Члени БГЗО підкреслили, що даний Звіт є найкращим за усіма показниками у порівнянні з попередніми Звітами ІПВГ.

ДОВІДКОВО:

Абревіатура ІПВГ розшифровується як Ініціатива Прозорості Видобувних Галузей, що в перекладі на англійську звучить як Extractive Industries Transparency Initiative (EITI). ІПВГ – це міжнародний стандарт, який сприяє прозорості видобувних галузей країни та передбачає розкриття інформації про стан справ у видобувному секторі держави. Метою впровадження ІПВГ в Україні є забезпечення прозорості в управлінні природними ресурсами країни і розкриття інформації про державні доходи від видобувного сектору. Наразі 52 країни світу впроваджує Стандарт ІПВГ. Більше про країни ІПВГ можна дізнатись на міжнародному сайті Ініціативи.

Стандарт ІПВГ – це міжнародний стандарт належного та прозорого управління нафтовими, газовими та іншими природними ресурсами. У Стандарті зазначені правила впровадження ІПВГ, які країни мають виконувати. Стандарт врегульовує всі етапи впровадження ІПВГ: створення та діяльність БГЗО, підготовка Звітів, участь громадянського суспільства, проведення валідації та інше. Стандарт ІПВГ пропонує чітку і одночасно гнучку методологію для розкриття та вивірки платежів компаній та державних доходів у країнах, які впроваджують ІПВГ.