2022-01-27

Очікується рекорд приросту потужностей на базі ВДЕ у світі

Встановлена ​​потужність електростанцій на основі відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) у 2022 році збільшиться на 295 ГВт, що стане рекордним приростом другий рік поспіль. Такі дані наведено в огляді міжнародної консалтингової компанії PwC.

Фахівці зазначили, що у 2022 році третина від загальносвітового обсягу електроенергії може бути отримана з використанням відновлюваних джерел, при цьому споживання вугілля продовжить знижуватися.

"Прогнози за потужностями дають підстави припустити, що встановлена ​​потужність електростанцій на основі відновлюваних джерел збільшиться на 295 гігават (ГВт) - рекордний показник другий рік поспіль", - зазначено в дослідженні.

Для енергетики на основі ВДЕ 2022 рік може ще одним рекордним роком, вважають фахівці, оскільки ціни, що знижуються, і "загальносвітовий імпульс" від 26-ї Конференції ООН про зміну клімату (COP26), що відбулася, сприяють тому, щоб на частку ВДЕ припадало більше 30 % загальносвітового виробництва електроенергії.

Найбільша частка у прирості потужностей у 2022 році припаде на сонячну енергетику та вітроенергетику, особливо у США та Китаї. Зазначається, що це полегшить перехід до чистої енергетики з урахуванням виконання прийнятих на COP26 зобов'язань щодо поступової відмови від використання вугілля та припинення до кінця 2022 року міжнародної державної підтримки енергетики, що працює на викопному паливі без використання технологій скорочення викидів вуглекислого газу.