2016-10-27

Обласна рада не погодила надання надр у користування

Не підтримувати питання про погодження видобутку газу, торфу та бурштину низкою підприємств на Волині вирішили депутати Волиньради. Так, на восьмій сесії обранці громади розглянули питання про погодження надання надр у користування ПАТ «Укргазвидобування». Йдеться про розробку родовищ газу на Вічинсько-Доросинській, Літинсько-Озерянській, Семеринській площах.

Причиною відмови стало те, що підприємство «Укргазвидобування» зареєстроване у Львівській, а не у Волинській області. Тож Волинь не отримуватиме 10% податку на прибуток до обласного бюджету. Зауважимо, що газові родовища знаходяться поблизу села Марковичі Локачинського району. Видобування газу негативно впливає на навколишнє середовище, проте держава не надає ніяких компенсацій для місцевих мешканців, які не мають навіть пільг на газові тарифи.

«Сонячне каміння» на Волині хотіли видобувати ТОВ «Громада села Лісове» і ТОВ «Асоціація міжнародної комерції «Агро+». «Громада села Лісове» виборювала ділянку площею 35 кілометрів квадратних. В свою чергу «Асоціація міжнародної комерції «Агро+» планувала копати бурштин на 286 гектарах волинського лісу. Однак депутати не надали їм такого права. Також без погодження депутатів лишилося надання в користування ділянок з торфом для ТОВ «Терра Еколенд С», ТОВ «УКРАГРОАУКЦІОН» і ТОВ «Волинські торфи».

Нагадаємо, Волиньрада створила КП «Волиньприродресурс», якому доручила опікуватися волинськими надрами та наповнювати місцеві бюджети. «Повірте, я все роблю для того, щоб підприємство отримало ліцензії, а гроші за надра йшли в обласний, районні, сільські бюджети – всім волинянам, а не тим, хто це кришує. Сподіваюся, скоро буде результат і я все розкажу. Ми дуже сильно працюємо, і мені хочеться, щоб ми ділили не 150 мільйонів обласного бюджету, а мільярд-два», – повідомив про можливості області голова облради Ігор Палиця в ефірі програми «Актуально» вже після сесії.

Зазначимо також, що депутати Волиньради прийняли звернення до Верховної Ради та Кабінету Міністрів України щодо надходження частини рентної плати за видобуті корисні копалини до місцевих бюджетів. Вони закликали народних обранців підтримати законопроект щодо справедливого розподілу рентної плати за користування надрами. Якби цей закон запрацював, то, скажімо, після легалізації видобутку «сонячного каміння», не лише прибуток, а й частина рентної плати від його видобутку залишалася б на Волині.