2005-12-27

Не газом єдиним

На останньому у цьому році засіданні уряду, яке відбулося минулої п'ятниці, розглянуто низку питань, пов'язаних із вирішенням газової проблеми. Зокрема, йшлося про забезпечення населення природним газом у 2006 році. Під час засідання Прем'єр-міністр Юрій Єхануров заявив, що Україна успішно завершила переговори з газових питань з Туркменистаном.

Водночас Юрій Єхануров доручив НАК "Нафтогаз України" підготувати всі необхідні документи для звернення до Стокгольмського арбітражного суду в разі порушення прав Національної акціонерної компанії з боку російського ВАТ "Газпром". "Прошу підготувати всі необхідні матеріали для звернення до Стокгольмського суду у випадку, якщо будуть безвідповідальні заяви, особливо письмові", - наголосив глава уряду, додавши, що у разі порушення прав України з газового питання "Нафтогаз України" має бути готовим звертатися до суду, як це визначено статтями про арбітраж.

У свою чергу, міністр палива та енергетики Іван Плачков доповів про досягнуті домовленості на постачання туркменського газу до України в 2006 році в належних обсягах і за взаємовигідною ціною, зазначивши, що наша країна буде повністю забезпечена ним. Міністр також повідомив, що напередодні його зустрічі з Президентом Туркменистану телефонну розмову з Сапармуратом Ніязовим провів Президент України Віктор Ющенко. Під час розмови були обговорені питання як поточного стану розрахунків української сторони за спожитий газ і рівень розрахунків товарною продукцією, так і питання щодо взаємовідносин і співпраці на 2006 рік.

Водночас окремою постановою Кабінету Міністрів ухвалено рішення про проведення конкурсу на укладення угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться у межах Прикерченської ділянки надр континентального шельфу Чорного моря. Укладення угод про розподіл продукції є міжнародно визнаним та широко апробованим механізмом залучення приватних інвестицій для реалізації масштабних проектів із розвідки та видобутку нафти і газу. Як повідомив на засіданні уряду перший віце-прем'єр Станіслав Сташевський, спеціальна урядова комісія визначилася з умовами цього конкурсу і в разі позитивних результатів геологорозвідувальних робіт та розвідувального буріння загальний обсяг інвестицій очікується близько двох мільярдів доларів США, а Україна зможе додатково щорічно отримувати чотири мільярди кубометрів газу та три мільйони тонн нафти.

С. Сташевський запевнив, що конкурс буде проведений прозоро, а його умови надійно захищатимуть інтереси держави і передбачатимуть сприятливі умови для інвесторів -переможців конкурсу. До речі, з умовами конкурсу можна ознайомитися у номері "Урядового кур'єра" за минулу суботу.

На засіданні у п'ятницю також вирішено реорганізувати ряд вищих навчальних закладів і науково-дослідних установ Міністерства внутрішніх справ. Зокрема, Львівський юридичний інститут Київського національного університету внутрішніх справ буде реорганізовано у Львівський державний університет внутрішніх справ, а до його складу буде передано Прикарпатський юридичний інститут Київського національного університету внутрішніх справ; Київський юридичний інститут Київського національного університету внутрішніх справ буде перетворений на навчально-науковий інститут як структурний підрозділ університету.

Кабінет Міністрів ухвалив також постанову, якою затверджено план заходів з підготовки й участі вітчизняних спортсменів у ХХ зимових, XXІX літніх Олімпійських іграх, ІX зимових і XІІІ літніх Паралімпійських іграх, XVІ зимових і XXІ Дефлімпійських іграх, всесвітніх універсіадах, чемпіонатах світу і Європи. Відповідно до урядового рішення передбачено виділення коштів на розвиток пріоритетних видів спорту і можливість поліпшення житлових умов для спортсменів, які цього потребують.