2016-10-28

Наступного тижня в Одесі відбудеться вихід в рейс науково-дослідницького судна «Іскатель»

Наступного тижня в Одесі відновлює роботу єдине в Україні науково-дослідницьке судно «Іскатель». Рейсове завдання передбачає виконання пошуково-детальних нафтогазопошукових сейсморозвідувальних і геохімічних робіт в межах Кілійсько-Зміїного уступу і Криловського прогину, район робіт – Північно-західний шельф Чорного моря.

«Наступного тижня, в Одесі відбудеться вихід в рейс унікального науково-дослідницького судна. Ділянка робіт – найперспективніший чорноморський шельф України. Ми покладаємо багато сподівань на ці розвідувальні роботи, бо успішна реалізація планів експедиції – це впевнений крок до енергетичної незалежності нашої держави», – каже т.в.о. голови Держгеонадр України Микола Бояркін.

Низький рівень шуму двигунів НДС «Іскатель» дозволить отримати геофізичний матеріал збільшеної інформативності. Цього року геологічна експедиція планує виконати до 3000 лін. км виробничих профільних геофізичних досліджень.

 «Очікуваний приріст ресурсів, при умові повного завершення обробки та інтерпретації отриманої інформації на об’єкті, складе близько 40 млрд м3 газу. Це  прогноз спеціалістів у відповідності із прийнятою щільністю потенційних ресурсів для регіону. І тому, відновлення роботи дослідницького судна «Іскатель» – особливо важливий крок держави на шляху реалізації програми уряду щодо збільшення видобутку нафти та газу», – зауважив Микола Бояркін.

Науково-дослідне судно «Іскатель» розпочинає морські геолого-геофізичні дослідження після трьохрічної перерви. У 2015 р. відновлено фінансування морських робіт, і після трьох років сухого відстою, здійснені поточний ремонт і докове обстеження. «Іскатель» є єдиним науково-дослідницьким судном в Україні, після анексії РФ АР Крим, яке спроможне проводити геологорозвідувальні роботи на шельфах морів.