2021-08-13

Нафтові гіганти відмовляються від викопного палива на користь ВДЕ

Інтерес великих нафтових компаній до ВДЕ підвищив конкуренцію на ринку і привів до зниження маржі старожилів «зеленого» ринку. Вітряні гіганти Orsted і Vestas повідомили про скорочення прибутковості за підсумками I кварталу 2021 року. Компанії-розробники вітряних турбін втратили гроші через зростання ціни на мідь і сталь, які необхідні для виробництва. Крім того, ціни на сонячні модулі виросли більш ніж на 16 %. Виросла в період пандемії і вартість доставки, що погіршило ситуацію.

Скорочення прибутку - тривожний сигнал для «зеленої» галузі, яка повинна привернути принаймні $ 92 трлн до 2050 року, щоб скоротити кількість викидів для запобігання найгірших наслідків зміни клімату.

У більшості країн світу відновлювальна енергія стала найдешевшим джерелом електроенергії через підвищену увагу великих компаній до галузі. 

Підстав вважати, що скорочення прибутку призведе до скорочення інвестицій, поки немає. За даними BloombergNEF, в першій половині поточного року на сонячні, вітряні і інші «зелені» технології і компанії було витрачено рекордні $ 174 млрд, що на 1,8 % більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Проте, є побоювання, що деякі «зелені» проєкти можуть бути скасовані або відкладені, що утруднить вирішення кліматичних питань.