2021-08-13

Американські вчені радять зосередитися на «зеленому» водні замість «блакитного»

План британського уряду з заміні викопного газу на «блакитний» водень для досягнення своїх кліматичних цілей може мати погані наслідки. Американські вчені встановили, що це може привести до більшої кількості викидів, ніж при використанні традиційного викопного газу. 

У деяких випадках використання «блакитного» водню, який виробляється з викопного газу, може бути на 20 % небезпечніше для клімату, ніж використання природного газу в будинках і у важкій промисловості. Це обумовлюється викидами, які утворюються при добуванні газу з-під землі і при його розщепленні під час виробництва водню.

В результаті залишається два побічних продукти - діоксид вуглецю і метан. Компанії, що працюють з викопним паливом, планують вловлювати їх за допомогою спеціальної технології CCS. Однак навіть самі передові і дорогі схеми не можуть вловити всі викиди, в результаті чого частина з них потрапить в атмосферу і сприятиме подальшому глобальному потеплінню. 

Американські вчені рекомендували зосередитися на «зеленому» водні, який виробляюьть з використанням відновлюваної електроенергії методом гідролізу води. Побічним продуктом в даному процесі є кисень.