2020-12-18

Нафтогаз діджиталізує нафтогазові родовища

У межах реалізації стратегії з розвитку ресурсної бази і діджиталізації виробничих процесів Група Нафтогаз створила Центр 3D моделювання та візуалізації родовищ у м. Харків. За рівнем технічного забезпечення, кількістю фахівців і обсягом робіт – це унікальний для нафтогазової галузі України центр компетенцій. Про це повідомляє пресслужба Групи Нафтогаз

Центр розпочав роботу на базі власного науково-дослідного інституту Групи Нафтогаз – УкрНДІгаз. У ньому оснастили робочі місця для команди з понад 50 фахівців з побудови моделей – це найбільша команда такого профілю в країні. Центр обладнали сучасним технічним і програмним забезпеченням для моделювання і візуалізації родовищ.

3D моделі родовищ, які створюють фахівці Центру, дають змогу уточнювати геологічну будову покладів вуглеводнів, підтверджувати їх ресурсний потенціал та планувати програми розробки. Вони дозволяють приймати ефективні управлінські рішення щодо буріння нових свердловин, оптимізації видобутку, реалізації нових інфраструктурних об’єктів.

Нафтогаз уже має більше 25 тривимірних моделей родовищ, 20 з яких – це постійно діючі 3D гідродинамічні моделі, які забезпечують найточніші прогнози щодо запасів вуглеводнів та процесів у продуктивних пластах. На завершальні стадії знаходяться ще 5 постійно діючих геолого-технологічних моделей.

Одним із останніх прикладів, як побудова 3D моделі сприяє вирішенню задач компанії, є буріння експлуатаційної свердловини №71 на Гадяцькому родовищі. Місце розташування свердловини обрали за результатами відтворення на моделі динаміки розробки та особливостей дренування запасів. У результаті проведених робіт отримали 95 тис. м3 газу на добу.