2021-10-05

На Херсонщині створено робочу групу наукового супроводу за процесом заліснення

На Херсонщині створено робочу групу наукового супроводу для виконання Указу Президента про масштабне заліснення. 

Метою групи є мінімізація ймовірного зашколдження степам під час створення нових лісів. 

Після останньої зустрічі група прийняла наше прохання проаналізувати кожну ділянку, передбачену під залісення, і вирішити, чи становитиме її заліснення загрозу біорізноманіттю. 

Лісівники Херсонщини надіслали на аналіз  лісокультурний фонд в межах Гайовського, Чонгарського, Чаплинського та Новотроїцького лісництв ДП «Каховське ЛМГ». 

За даними UNCG, земельні ділянки поділились на дві контрастні групи:

а) ділянки, що не відіграють важливої ролі для збереження біорізноманіття (орні землі, деградовані землі сільськогосппризначення тощо);

б) ділянки, що зайняті надзвичайно цінними степовими угрупованнями на півострові Чонгар та острові Куюк-Тук. 100% площі зазначених ділянок включені до Смарагдової мережі Європи, до водно-болотних угідь міжнародного значення, що охороняються Рамсарською конвенцією. Також ці території зарезервовані для розширення Нацпарку “Азово-Сиваський” згідно з Програмою перспективного розвитку заповідної справи в Україні, що схвалена Верховної Радою. Між іншим, цей національний парк перебуває в підпорядкуванні ДУС Офісу Президента України. До того ж, більшість ділянок, запропонованих для залісення у Чонгарському лісництві включають акваторію солоних озер Сивашу – уявити лісорозведення на них неможливо.

За висновками, Міндовкілля, Держлісагентсво та Херсонське обласне управління лісового та мисливського господарства мають виключити дані ділянки з планів лісорозведення.