2015-07-29

Мінприроди виступає за створення Української бурштинової біржі

Для підвищення ефективності збуту бурштину, доцільно створити бурштинову біржу у місті Рівне. Про це повідомила заступник Міністра екології та природних ресурсів України Світлана Коломієць.

За її словами, Україна посідає провідне місце у світі за запасами бурштину, та перше у світі - за його якістю. У той час коли у Польщі та Росії доля каміння ювелірної якості складає 10-15%, в Україні – 25 %. Крім того, невелика глибина залягання призводить до того, що собівартість видобутку українського бурштину-сирцю на  20-40 % нижча за калінінградський. Окрім того, український бурштин є менш водонасиченим, відтак, легшим та здатним до значно більш філігранної обробки ювелірами-різьбярами.

«Як бачите, ми маємо усі передумови, щоб бути одним зі світових лідерів з експорту бурштину. Але при цьому єдина у світі бурштинова біржа знаходиться не в нас, а у Гданську, і наші  ювеліри змушені купувати на Гданській біржі нелегально вивезений український бурштин, але вже значно дорожче», - зазначила Світлана Коломієць.

Вона пояснила, що для виключення монополії та створення ринку відповідних відносин така біржа може бути не одна.

«Бурштинові біржі мають стати єдиним майданчиком для легальної торгівлі «сонячним камінням». Прозорі умови участі у біржовій торгівлі, вищі за чорний ринок ціни та жорсткі правила обліку видобутого каменю – запорука зміни Україною статусу сировинного донора на статус сильного гравця на ринку бурштину. Ми маємо експортувати не дешевий сирець, а виробляти напівфабрикати та ювелірні вироби. Це генеруватиме більше коштів в національну економіку», - підкреслила Світлана Коломієць.

Вона наголосила, що Мінприроди наполягатиме, щоб у фінальній редакції законопроекту «Про видобуток бурштину» залишилась норма щодо створення біржі та чи не вперше в українській історії (через уведення низки норм) враховані державні інтереси.

Нагадаємо, за підрахунками спеціалістів, обсяг незаконно видобутого бурштину щонайменше складає від 150 до 300 тон на рік, а тіньовий ринок оцінюється майже в півмільярда доларів.