2017-09-22

Міненерговугілля: Відкриття інформації відповідно до вимог ЕІТІ сприяє входженню компаній на український ринок

Відкриття інформації відповідно до вимог ЕІТІ сприяє входженню компаній на український ринок. Про це заявив Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик під час зустрічі з головою Міжнародного Секретаріату ЕІТІ Йонасом Мобергом. Міністр, зокрема, зазначив, що дані, які оприлюднюються в межах підготовки Звіту ЕІТІ, стають необхідною складовою, щоб усі компанії отримали весь спектр інформації про можливості нашої країни.

«Є велика зацікавленість нашої країни у впровадженні Ініціативи прозорості видобувних галузей. Ми маємо гарний інструмент щодо підвищення прозорості видобувних галузей», - наголосив Міністр енергетики та вугільної промисловості. Він також відзначив плідну роботу Секретаріату ЕІТІ в Україні, громадськості, зокрема ГО «DiXi Group».

Для впровадження реформ в енергетичному секторі, за словами Міністра,  важливим є взаєморозуміння та співпраця з профільним Комітетом Верховної Ради України, та комунікації із стейкхолдерами в регіонах.

Ігор Насалик окреслив кроки, зроблені країною в напрямку енергетичної безпеки. Зокрема, він наголосив, що Україна прийняла концептуальне рішення щодо збільшення власного видобутку і відходу від імпорту газу.  За словами Міністра, з огляду на значні розвідані запаси газу, Україна має потенціал, щоб не тільки повністю забезпечити себе газом власного видобутку, а й вийти на імпорт газу до інших країн. Тому впровадження ЕІТІ, відкриття інформації про видобуток сприятиме залученню інвестицій та розвитку газовидобування в Україні.

Голова Міжнародного Секретаріату Йонас Моберг відзначив плідну роботу, яка виконана у співпраці органів влади, компаній  та громадянського суспільства з метою відкриття інформації у видобувній галузі. Він акцентував, що співпраця із законодавчим органом є великим потенціалом для впровадження ЕІТІ. Йонас Моберг також запропонував розглянути можливості та продовжити використання ЕІТІ у впровадженні реформ.

Підсумовуючи зустріч, Міністр зазначив, що завданням є не тільки підготувати Звіт ЕІТІ, а й зробити його доступним усім учасникам  процесу.
Тому Ігор Насалик повідомив, що Міненерговугілля значну увагу приділяє оприлюдненню інформації  та оперативному розміщенню її на веб-сайті Міністерства.