2011-05-25

Микола Злочевський: Програма розвитку геологічної галузі - підґрунтя для зміцнення економічної незалежності України

Сьогодні, 25 травня 2011 року набув чинності Закон України "Про затвердження Загальнодержавної програми розвитку мінерально-сировинної бази України на період до 2030 року".

«Нова довгострокова програма розвитку геологічної галузі – підґрунтя для зміцнення економічної незалежності України», - відзначив міністр екології та природних ресурсів України Микола Злочевський.

Програма розрахована на період до 2030 року і буде виконуватися трьома етапами. На першому етапі, 2011-2012 роки, передбачається провести докорінне технічне переоснащення  підприємств  геологічної галузі для їх успішної та ефективної діяльності в умовах ринкової економіки. На це буде виділено 1730,42 млн. гривень з державного бюджету і 10689,7 млн. гривень – з інших джерел фінансування.

Другий етап, 2013-2020 роки, передбачає формування збалансованої нормативно-правової бази для подальшого виконання Програми; здійснення основних  заходів, спрямованих на вдосконалення структури та функціонального навантаження складових мінерально-сировинного комплексу, пов'язаних з використанням стратегічно важливих для економіки України корисних копалин. Для реалізації другого етапу Програми передбачено відповідно - 8952,04 млн. гривень і 55882,62 млн. гривень.

Третій етап - 2021-2030 роки передбачає прискорений розвиток мінерально-сировинної бази, прогресивне зростання темпів та обсягів використання стратегічно важливих для економіки України корисних копалин; перетворення України на державу, що є важливою складовою світового мінерально-сировинного комплексу за обсягами використання стратегічно важливих корисних копалин і за масштабами залучення іноземних інвестицій. Третій етап  виконання Програми передбачає відповідно - 15436,67 млн гривень і 96362,54 млн гривень фінансування. 

Поетапна реалізація Програми забезпечить сталий економічний розвиток держави та стане підґрунтям економічної незалежності України.

Довідково. Мінерально-сировинна база - сукупність розвіданих і попередньо оцінених запасів корисних копалин і супутніх компонентів, що може бути застосована в галузях економіки  за  умови  отримання економічної вигоди на рівні, достатньому для провадження розширеного  виробництва з метою забезпечення економічної безпеки держави.

Мінерально-сировинна база України є достатньо вагомою у світовому вимірі. В надрах нашої країни виявлено майже 20 тис. родовищ і проявів 117 видів корисних копалин, з яких 8290 родовищ і 1110  об'єктів обліку за 98 видами мінеральної сировини мають промислове значення і обліковуються в державному балансі запасів корисних копалин, 3349 родовищ розробляється.

Мінерально-сировинний комплекс забезпечує вагому частку валового національного продукту. З видобутком і використанням корисних копалин пов'язано 48 відсотків промислового потенціалу країни і до 20 відсотків її трудових ресурсів. Ці показники наближаються до показників розвинутих країн з потужною гірничодобувною промисловістю, де зосереджено від 20 до 40 відсотків загальних інвестицій та до 20 відсотків трудових ресурсів.

Урядовий портал