2013-09-24

Микола Азаров: Видобуток сланцевого газу - це потужний імпульс розвитку України

Видобуток сланцевого газу - це потужний імпульс для розвитку економіки України. Про це заявив Прем'єр-міністр України Микола Азаров в інтерв'ю телеканалу «Росія 24».

«Масштаби запасів в Україні сланцевого газу за попередніми оцінками десь близько 4,5 трлн. кубічних метрів. На 100-150 років цілком вистачить. Навіть не треба говорити, який це потужний імпульс розвитку країни. Це газ в центрі Європи, причому в промислових масштабах», - підкреслив Микола Азаров.

При цьому він повідомив, що Уряд орієнтується на те, що «це може бути собівартість, скажімо, на самій свердловині порядку 140, 150, 160 дол. за 1 тис. кубометрів приблизно, а в роздріб це може бути близько 200 приблизно».

«Для нас, звичайно, це конкурентні цифри, які дозволять нашій промисловості працювати», - підкреслив Прем'єр-міністр.

«Можливо, в якійсь мірі це не подобається нашим партнерам з "Газпрому", але вони самі в цьому, будемо говорити, винні. Якби вони нас три роки не "душили" цими цінами, можливо, ми не стали б займатися сланцевим газом. Це цілком можливо. У нас є ряд інших проблем, але вже раз вони нас підштовхнули до цього, то зворотної дороги не буде», - додав Микола Азаров.

Він також зазначив, що в питанні видобутку сланцевого газу Україна вивчила американський, канадський, польський досвід. «Ми знаємо і плюси, і мінуси. Знаємо можливі ризики. Але знаємо також, якщо не порушувати технологію, якщо все зробити у відповідності з тими домовленостями, а ми таких домовленостей вже досягли і чітко визначилися, то, безумовно, ризики будуть зведені до мінімуму», - сказав Микола Азаров, добавивши, що при реалізації проекту здійснюватиметься постійний моніторинг за станом навколишнього середовища, видобуток буде здійснюватися максимально відкрито, у тому числі і для будь-яких громадських організацій.

Урядовий портал