2024-07-02

Майно УкрДГРІ передано Львівській політехніці за рішенням ФДМУ правомірно

2 травня 2024 р. Господарським судом міста Києва було підтверджено правомірність рішення Фонду державного майна України (ФДМУ) про передачу майна до сфери управління Міністерства освіти і науки України.

Раніше Державне підприємство "Український державний геологорозвідувальний інститут" (УкрДГРІ) звернулося до Господарського суду міста Києва з позовною заявою до ФДМУ, в якій просило визнати протиправним та скасувати наказ ФДМУ від 10.04.2023 № 630 "Про передачу державного майна до сфери управління Міністерства освіти і науки України".

Зазначеним наказом ФДМУ прийняв рішення передати з балансу УкрДГРІ до сфери управління Міністерства освіти і науки України на баланс Львівського національного університету імені Івана Франка нерухоме майно у складі: будинок лабораторного корпусу загальною площею 3726,1 кв. м, будівля для хімічних речовин загальною площею 106,1 кв. м, захисна споруда цивільної оборони (сховище) загальною площею 166 кв. м, за адресою: вул. Пасічна, 38 а, м. Львів.

Коментуючи зазначене рішення, Голова Адвокатського Бюро «Ципін і партнери» Денис Ципін відзначив небезпечність прецеденту, «коли одноосібним рішенням суддів спотворюється чітко визначена Урядом процедура передачі майна від одного державного підприємства до іншого. Фактично, за рішенням Суду відтепер можна забирати будь-що в будь-якого держпідприємства та передавати його до іншого».

Заступник директора УкрДГРІ з 1997 по 2020 рр. Олег Зур’ян вважає, що «у конкретному випадку рішення ФДМУ виглядає розумним. Адже навряд чи керівництво УкрДГРІ мало на меті подальший розвиток підприємства та його функціонування у переданих будівлях (в яких, до речі, з 2020 року ніхто, окрім охорони, не працює). А виходячи із тексту зазначеного судового рішення, з 2021 по 2024 рік усі наукові працівники були «передані» до іншого держпідприємства – Української геологічної компанії. І при цьому керівництво УкрДГРІ спромоглося утворити заборгованість по зарплаті та податкам майже 23 млн грн.»