2015-12-09

Майбутнє геологічної галузі в кадровому потенціалі

Т.в.о. Голови Держгеонадр України Микола Бояркін 4 грудня 2015 року зустрівся з викладачами та студентами Навчально-наукового інституту «Інститут геології» Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

У ході зустрічі учасники обговорили питання забезпеченості підприємств геологічної галузі молодими фахівцями, тенденцію відтоку кадрів та зростання частки осіб пенсійного віку. Причинами цієї ситуації є відсутність мотиваційних стимулів для молодих спеціалістів, а також недостатня взаємодія навчальних закладів з виробничими геологічними організаціями та компаніями-надрокористувачами. Відзначили необхідність вирішення питання підвищення престижу професії геолога і закріплення в галузі фахівців, які отримали відповідну освіту.

У виступі Микола Бояркін відзначив внесок досвідчених фахівців у підготовку молодого покоління студентів-геологів та наполіг на необхідності розширення взаємодії профільного органу влади з навчальними та науковими установами.

Зважаючи на те, що в системі підготовки висококваліфікованих фахівців-геологів важливе місце займають навчальні практики, ухвалено рішення про сприяння проходженню студентами виробничих практик у Державній службі геології та надр України і на підприємствах й організаціях, що належать до сфери управління органу.

Разом з тим, Микола Бояркін запросив студентів інституту до активної участі в розробці стратегії реформування геологічної галузі. Зокрема, вніс пропозицію стосовно формування студентського активу, який буде залучено до розгляду та розробки змін до діючих нормативно-правових актів, організації освітніх та інших заходів Державної служби геології та надр України.    

Довідково: Геологічний факультет Київського університету заснований у 1944 році. Серед випускників факультету чимало вчених-геологів зі світовим визнанням – десятки академіків, членів-кореспондентів, докторів наук, лауреатів Державної премії та Тараса Шевченка, заслужені діячі науки і техніки, відкривачі цілої низки великих родовищ корисних копалин.

У 2014 році факультет реорганізовано в навчально-науковий інститут «Інститут геології».

Випускники факультету є фахівцями в широкому спектрі видів діяльності: геологічна зйомка; пошуки та розвідка родовищ нафти і газу, металічних та неметалічних корисних копалин, підземних вод; видобувна промисловість; інженерно-геологічні дослідження; охорона природи; еколого-економічний аналіз та екологічна експертиза надрокористування; екологічний моніторинг геологічного середовища; мінералогія та гемологія; професійно-технічна та вища освіта тощо.

Підготовку фахівців-геологів забезпечують 7 кафедр:

- загальної та історичної геології;

- геології родовищ корисних копалин;

- мінералогії, геохімії та петрографії;

- геофізики;

- гідрогеології та інженерної геології;

- геоінформатики;

- геології нафти і газу.

Студенти здобувають освіту з шести спеціальностей: "геологія", "геохімія і мінералогія", "гідрогеологія", "геофізика", "геологія нафти і газу" та "геоінформатика".

В інституті функціонують геологічний музей, один з кращих в Україні, інформаційно-обчислювальний сектор, науково-дослідні лабораторії. Студенти під керівництвом досвідчених викладачів набувають досвіду у вирішенні теоретичних проблем та практичних питань геологічної науки, опановують різноманітні методи дослідження, беруть участь у розробці нової апаратури.