2020-10-12

Лівія відновила видобуток нафти на найбільшому родовищі

Національна нафтова компанія Лівії в неділю оголосила про відновлення видобутку на найбільшому нафтовому родовищі в країні «Шарара».

Про це повідомляє британська газета The Independent.

Рішення про відновлення видобутку прийнято після досягнення угоди з силами, лояльними Лівійській національній армії Халіфи Хафтара, який пообіцяв не чинити перешкод функціонуванню цього родовища.

Заява компанії прозвучала на тлі мирних переговорів, які почали протиборчі сторони лівійского конфлікту напередодні більш масштабних переговорів, які повинні розпочатися в наступному місяці під егідою ООН.

У Лівії протягом тривалого часу паралельно існують два органи виконавчої влади: уряд національної згоди Файєз Сарраджа, що засідає в Тріполі, і тимчасовий кабінет Абдалли Абдуррахмана ат-Тані, який діє на сході країни і підтримуваний Лівійською національною армією під командуванням Халіфи Хафтара.

За даними західних ЗМІ, сили Хафтара підтримують Росія, Франція, Саудівська Аравія, ОАЕ, Єгипет. На боці уряду в Тріполі, в свою чергу, виступають Туреччина, Катар і Італія.