2017-02-08

Легалізація ринку бурштину принесла перший прибуток – 46 млн грн

Лише за перший місяць 2017 року Державна служба геології та надр України залучила понад 46 мільйонів гривень до державного бюджету від продажу нових спецдозволів на користування бурштиноносними надрами. Це складає понад 17% річного плану. Таке надходження до держбюджету стало можливим завдяки реалізації програми щодо легалізації ринку бурштину. Нагадаємо, на цей ринок нещодавно зайшли нові компанії, зокрема КП «Волиньприродресурс». Завдяки зусиллям обласної ради та Держгеонадр вдалось об’єднати місцеві громади на Волині, які утворили це комунальне підприємство.

Нові компанії, які нещодавно зайшло на ринок, сплатили вартість спеціальних дозволів у розмірі понад 46 млн грн. З них – 43 млн грн залучено до державного бюджету, а вартість за геологічну інформацію – 3,3 млн грн – перераховано до спеціального фонду, кошти якого мають йти на розвиток мінерально-сировинної бази країни.

«Нові спецдозволи на користування бурштиноносними надрами – це нові надходження до державного бюджету. Тільки за перший місяць року Держгеонадра залучила понад 46 млн грн до держбюджету. Якщо взяти річний план – 260 млн грн, то на сьогодні ми вже залучили понад 17%. І сума надходжень до державного та місцевих бюджетів буде збільшуватися з початком діяльності цих підприємств. Бо основні загальнодержавні податки, які сплачуватиме як державна так і приватна компанія – це рента, податок на прибуток, ПДВ, – зазначає т.в.о. голови Держгеонадр Микола Бояркін. – Також важливим є факт працевлаштування місцевого населення. Відтепер у людей, які були змушені залишати в бурштинових ямах не тільки своє здоров’я, а інколи і життя, є альтернатива і це видобуток сонячного каменю в легальному полі».

За його словами, легалізація ринку бурштину вирішує цілу низку проблем. Збільшення видачі спеціальних дозволів на користування бурштиноносними надрами впорядкує питання культури надрокористування, вирішить низку екологічних проблем, позитивно вплине на розвиток ювелірного та логістичного напрямків, вирішить проблеми соціальної інфраструктури.

Нагадаємо, у 2016 році Держгеонадра перевиконала план з наповнення державного бюджету. А саме Служба залучила до загального фонду Державного бюджету України від продажу та надання (у т.ч. продовження строку дії) спеціальних дозволів на користування надрами понад 420 млн грн у порівняні із запланованими 260 млн грн.