2020-12-03

Китайський зонд набрав місячного грунту для передачі на Землю

Китайський апарат Chang'e 5, який сів на Місяці, пробурив поверхню супутника Землі і зібрав проби грунту. Про це повідомило Національне космічне управління Китаю (CNSA), сюжет показали державні канали країни.

Апарат відібрав проби і завантажив їх у контейнер на підйомному модулі, завершивши о 22:53 по Києву основний етап місії на поверхні Місяця. Сумарна вага бурових проб і поверхневого матеріалу повинна скласти близько 2 кг.

Зонд перебуває приблизно в 150 км на північний схід від піку Рюмкер на лавовому плато в Океані Бурь. За оцінками, вік геологічних одиниць там ~ 1,21 млрд років у порівнянні з 3,1-4,4 млрд років у зразків з місій Apollo.

Потім злітний модуль разом з капсулою від'єднається від посадкового, вийде на еліптичну орбіту 15х180 км, протягом двох діб стикується з орбітальним модулем на висоті ~ 200 км та відвантажить до нього капсулу. Решта апаратів ляже на зворотний курс до Землі і розділиться з капсулою тільки в навколоземному просторі. Посадка запланована приблизно на 15-16 грудня на півночі Китаю в районі Сицзиван.