2015-10-06

НАК «Надра України» повернула частку у спільній діяльності на Сахалінському родовищі

05.10.2015 р. Київським апеляційним господарським судом було задоволено апеляційну скаргу Заступника прокурора м. Києва та скасовано рішення господарського суду м. Києва від 02.07.2015 р., яким було відмовлено у задоволенні позову про визнання права власності Компанії на частку у спільній діяльності на Сахалінському родовищі, поданого Заступником прокурора м. Києва в інтересах Національної акціонерної компанії «Надра України» до ТОВ «Голден Деррік» та інших учасників договорів про спільну діяльність.

Нагадаємо, що в результаті відчуження колишніми посадовими особами Компанії на користь ТОВ «Голден Деррік» часток у спільній діяльності на Сахалінському родовищі (Харківська область) держава, в особі Національної акціонерної компанії «Надра України» втратила контроль за видобуванням газу на Сахалінському родовищі та одержання прибутків.

10.11.2014 р. Генеральною прокуратурою України було повідомлено про підозру колишнім керівникам Національної акціонерної компанії «Надра України» у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 363 Кримінального кодексу України (зловживання владою або службовим становищем) (підписання у 2012-2013 р.р. договорів купівлі-продажу часток у спільній діяльності на Сахалінському родовищі).

Наприкінці 2014 р. Національна акціонерна компанія «Надра України» звернулась до господарського суду міста Києва з позовними заявами до ТОВ «Голден Деррік» про розірвання трьох договорів купівлі-продажу часток у спільній діяльності на Сахалінському родовищі.

Рішеннями господарського суду м. Києва, які набрали законної сили були розірвані договори купівлі-продажу часток у спільній діяльності за позовами Компанії до ТОВ «Голден Деррік».

Так, з метою відновлення участі Компанії у спільній діяльності на Сахалінському родовищі, та враховуючи розірвання господарським судом м. Києва вищевказаних договорів купівлі-продажу часток, 17.04.2015 р. прокуратурою м. Києва в інтересах Компанії були подані до господарського суду м. Києва три позовні заяви про визнання права власності Національної акціонерної компанії «Надра України» на частки у спільній діяльності.

Як повідомлялось раніше судді господарського суду м. Києва (22.06.2015 р. та 02.07.2015 р.) відмовили у задоволенні двох позовних заяв про визнання за Національною акціонерною компанією «Надра України» права власності на частки у спільній діяльності на Сахалінському родовищі.

За словами голови правління Національної акціонерної компанії «Надра України» Климовича Я.Я., скасування рішення господарського суду м. Києва від 02.07.2015 р., є дуже важливим для Національної акціонерної компанії «Надра України», оскільки надає Компанії право на участь у спільній діяльності на Сахалінському родовищі та отримання державою в особі Компанії прибутку.

Дане рішення Київського апеляційного господарського суду має важливе значення для трудового колективу Компанії та її дочірніх підприємств, оскільки, надасть можливість виплатити заборгованість дочірніх підприємств Компанії із заробітної плати, податків та обов’язкових платежів, а також покращити фінансове становище Компанії.

При цьому, Національна акціонерна компанія «Надра України» вірить, що Київським апеляційним господарським судом і в подальшому правосуддя буде здійснюватись на засадах законності, рівності, змагальності та справедливості.

Компанія сподівається, що розгляд другої апеляційної скарги Заступника прокурора м. Києва в суді апеляційної інстанції, яка призначена до розгляду на 07.10.2015 р. о 11:30 год. також відбудеться з врахуванням вищевказаних принципів здійснення правосуддя.