2015-10-06

Держгеонадра попереджає про ознаки непрозорих схем в отриманні спецдозволів на ділянки, які належали ТОВ «Голден Деррік»

Державна служба геології та надр України (Держгеонадра) попереджає про можливість застосування з боку ТОВ «Ангро Інвест» непрозорої схеми отримання спецдозволів на ділянках, що свого часу належали ТОВ «Голден Деррік». Наразі ТОВ «Ангро Інвест» претендує на 8 перспективних нафтогазових ділянок у Полтавській області, що за місцем розташування майже повною мірою збігаються з тими, що належали «Голден Деррік» і були відчужені на користь держави в судовому порядку. 

ТОВ «Ангро Інвест» уже отримало погодження від Міністерства екології та природних ресурсів України на геологічне вивчення з подальшою промисловою розробкою родовищ. Формальною підставою для отримання погодження у даному разі є наявність так званого цілісно-майнового комплексу на території ділянок – це дає можливість отримати спецдозвіл у порядку поза аукціоном.

«Держгеонадра виступає за цивілізований розвиток галузі та передачу надр у користування за прозорими процедурами і в умовах здорової конкуренції. Водночас дії  ТОВ «Ангро Інвест» нагадують непрозорі схеми, що практикувалися раніше, коли через прогалини в законодавстві підприємство могло отримати дозволи на надрокористування в обхід аукціону», – зазначив Микола Бояркін, т.в.о. Голови Державної служби геології та надр України. 

Згідно з чинним законодавством, для отримання спецдозволу на користування надрами підприємство повинне отримати погодження з боку Міністерства екології та природних ресурсів України, обласної ради Держгірпромнагляду. «За наявності усіх трьох погоджень Держгеонадра зобов’язана буде видати спецдозволи на користування надрами. Ми не маємо реальних важелів впливу, щоб зупинити цей процес, тому в разі надходження до нашої Служби пакету документів від ТОВ «Ангро Інвест», ми звернемося до правоохоронних органів для перевірки законності, доцільності та обґрунтованості заявки на користування надрами. І вже сьогодні ми закликаємо громадськість і правоохоронців звернути увагу на ситуацію, що розгортається навколо вищезгаданих ділянок», – підкреслив М.Бояркін. 
Ділянки, на які претендує ТОВ «Ангро Інвест» знаходяться у найбільш перспективному нафтогазоносному горизонті Дніпровсько-Донецької западини. 
Для отримання погоджень ТОВ «Ангро Інвест» використовує орендовані у НАК «Надра України» недіючі свердловини як підставу для отримання спецдозволу поза аукціоном.

Держгеонадра вже неодноразово зверталася з пропозиціями щодо внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів №615 від 30.05.2011 року про «порядок надання спецдозволів на користування надрами», а саме, виключити як підставу для видачі спецдозволу без аукціону наявність у заявника цілісно-майнового комплексу. 
8 липня 2015 року Держгеонадра остаточно виграла резонансну справу з ТОВ «Голден Деррік» у Вищому адміністративному суді щодо припинення права на користування надрами з покладами нафти і газу та повернення їх у власність держави.