2019-11-20

Керівництво Держгеонадр та Полтавської області відвідали об’єкт Укргазвидобування

Роман Опімах, голова Державної служби геології та надр України і Олег Синєгубов, голова Полтавської ОДА ознайомилися з процесом підготовки до буріння нової свердловини на Опішнянському родовищі.

В умовах значного рівня виснаженості основних родовищ Укргазвидобування підвищує ефективність видобутку на наявних покладах. Компанія виважено підходить до оцінки геологічних ризиків та підбору точок для буріння нових свердловин.

Опішнянське родовище одне з найбільших, проте його виснаження сягає 73%.  Для отримання максимального результату на родовищі провели сейсмічні дослідження. Нова свердловина спроектована за результатами отриманих даних. ЇЇ метою є дорозробка залишкових запасів у відповідних покладах.

«Видобувні компанії показують гарний результат на наявних родовищах. Проте ми працюємо над тим, аби підсилити цей результат додатковими обсягами видобутку з нових ділянок. Цього року розпочалася нова ера нафтогазових аукціонів. Прозорий механізм продажу спецдозволів надає нові можливості зі збільшення видобутку від нових ділянок для вітчизняних компаній», – зазначив Роман Опімах.

Олег Синєгубов в свою чергу відмітив: «Газовидобуток – це одна з найважливіших галузей для Полтавщини. І влада, і громадяни зацікавлені у збільшенні обсягів власного видобутку та партнерстві з газовиками. Наочне ознайомлення з виробничим процесом дозволяє краще зрозуміти наші спільні проблеми та знайти рішення, що призведуть до розвитку газодобувної галузі й сприятимуть енергонезалежності країни».

На буровому майданчику відвідувачі ознайомилися з новим верстатом виробництва німецької компанії Bentec. Фахівці Укргазвидобування розказали про заплановані роботи. Варто зазначити, що свердловина має похило-скерований профіль, а саме на завершальному етапі буріння буде здійснено відхід від вертикалі на 293 м. Такі роботи вимагають сучасного обладнання та висококваліфікованих фахівців.

Довідково

Опішнянське нафтогазоконденсатне родовище, яке знаходиться на території Зіньківського і Котелевського районів Полтавської області, ввели в експлуатацію у 1972 році.

За міжнародною системою оцінки станом на 01.01.2019 р. доведені запаси вуглеводнів складають 4,133 млрд кубометрів газу та 26 тис. т конденсату.

Від початку експлуатації родовища Укргазвидобування видобуло понад 22 млрд кубометрів газу, що складає 73% балансових запасів.

Сьогодні компанія продовжує дорозвідку покладів. З початку року на родовищі ввели в експлуатацію 2 свердловини з сукупним добовим дебітом 140 тис. кубометрів, відбувається буріння розвідувальної свердловини та йде підготовка до буріння експлуатаційної свердловини. Добовий відбір газу з родовища складає 752,8 тис. кубометрів газу.