2021-09-03

"КазМунайГаз" та "Шелл" вивчать можливості реалізації пілотного проєкту з використання CCUS

Казахська "КазМунайГаз" ("КМГ") і компанія "Шелл Казахстан Б.В". спільно вивчать потенційні можливості для реалізації пілотного проєкту з використання технології CCUS. Про це повідомляє Trend.

Сторони підписали Меморандум про співпрацю у сфері розвитку технології уловлювання, утилізації і зберігання вуглецю (CCUS). Меморандум передбачає спільне вивчення потенційних можливостей для реалізації пілотного проєкту з використання технології CCUS з метою визначення і розробки основних критеріїв уловлювання і утилізації вуглецю. 

Документ спрямований на зміцнення довгострокового взаємовигідного партнерства сторін, а також для підтримки зусиль Казахстану з досягнення зобов'язання зі скорочення викидів парникових газів, прийнятих республікою у рамках Паризької угоди.

У рамках підписаного документу технічні експерти "Шелл" мають намір поділитися міжнародним досвідом реалізації аналогічних CCUS-проєктів.

Як відомо, наразі Республіка Казахстан розробляє концепцію низьковуглецевого розвитку країни до 2060 року.

У зв'язку з цим, а також усвідомлюючи важливість кліматичної повістки, КМГ також розпочав розробку корпоративної програми низьковуглецевого розвитку до 2031 року з виставленням цільових індикаторів, визначенням ключових заходів для їх досягнення і вивченням можливостей застосування технологій декарбонізації на своїх виробничих активах.