2021-07-27

«КазМунайГаз» і Eni домовилися про співпрацю в сфері альтернативної енергетики

У понеділок, 26 липня, голова Правління АТ НК «КазМунайГаз» (КМГ) Алік Айдарбаев провів зустріч з Головним виконавчим директором компанії Eni Клаудіо Дескальці, передає Trend з посиланням на КМГ.

В ході переговорів сторони обговорили перспективи співпраці та реалізацію спільних проєктів в галузі альтернативної енергетики.

- За останні 6 років компанія Eni інвестувала 5 млрд євро в розробку нових технологій поновлюваних джерел енергії, біопалива та інших інновацій в сфері альтернативної енергетики, - сказав К.Дескальці.

Він також підкреслив, що завдання з досягнення вуглецевої нейтральності та декарбонізації Eni і КМГ обох країн збігаються.

У свою чергу, Алік Айдарбаев відзначив значний потенціал щодо реалізації спільних проєктів будівництва об'єктів поновлюваних джерел енергії на території Казахстану. 

- Реалізація спільних проєктів ВДЕ дозволить КМГ наростити частку в «зеленій» енергетиці, що відповідає стратегічному прагненню компанії знизити «вуглецевий слід» на власних виробничих активах, - підкреслив А. Айдарбаєв.

Крім того, КМГ і Eni уклали меморандум про взаєморозуміння щодо співпраці та розвитку сільськогосподарських і водневих проєктів в Республіці Казахстан.

Меморандум визначає основу для проведення техніко-економічних досліджень в області виробництва водню і сільськогосподарських проєктів, пов'язаних з вирощуванням олійних культур на території Казахстану для подальшої переробки та виробництва біопалива.

У свою чергу, компанія Eni забезпечить передачу знань за допомогою навчання без відриву від виробництва і наставницького навчання із залученням громадян Казахстану і казахстанських організацій.