2006-10-26

Інвестиції для видобутку нафти й газу в Україні

Згідно з постановою уряду від 04.10.2006р. N1377, віце-прем'єр-міністр України Андрій Клюєв очолить Міжвідомчу комісію з організації укладення та виконання угод про розподіл продукції. Здійснення технічної та екологічної експертиз угод про розподіл продукції покладено на Державний комітет з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду (Держгірпромнагляд).

Закон України "Про угоди про розподіл продукції" створює сприятливі умови для іноземних інвесторів, які хочуть вести пошук, розвідку та видобування корисних копалин у межах території нашої країни, її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони. Засади такої діяльності визначаються угодами про розподіл продукції, що є ефективним механізмом залучення приватних інвестицій для масштабних проектів із розвідки та видобутку нафти й газу.

Суть угод в тому, що власником всієї видобутої сировини є держава, а інвестор - переможець тендера отримує частину видобутих вуглеводнів, що належить йому, лише після підписання відповідного акта розподілу продукції з уповноваженим державою органом. Саме на основі таких угод з провідними світовими нафтогазовими компаніями Азербайджан і Казахстан швидко наростили обсяг видобутку нафти та газу насамперед на морському шельфі.

Уряд України в грудні 2005 року оголосив конкурс на укладення угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться в межах Прикерченської ділянки надр континентального шельфу Чорного моря. Загальний обсяг інвестицій для цих розробок очікується в сумі двох млрд дол. США, а Україна може щороку додатково отримувати до чотирьох млрд кубометрів газу та трьох млн тонн нафти. Тендер виграла американська компанія "Vanco".

Міжвідомча комісія з організації укладення та виконання угод про розподіл продукції є постійнодіючим органом Кабміну. Вона забезпечує та координує роботи з підготовки та узгодження проектів угод про розподіл продукції мінерально-сировинного комплексу, контролює їхнє виконання. Проведення експертизи угод сприятиме поліпшенню видобування та експлуатації родовищ, охорони надр і безпеки праці робітників.

Ефективне використання потенціалу мінерально-сировинної бази України, особливо стратегічно важливих корисних копалин, має закріпити позитивні тенденції росту української економіки.

Департамент комунікацій влади та громадськості Секретаріату Кабміну