2016-12-05

Інформація щодо запиту про відступлення частки прав та обов'язків інвестора за Угодою про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться у межах ділянки Юзівська

Кабінет Міністрів України 05.08.2016 р. отримав запит від ТОВ «Надра Юзівська» та компанії «Юзгаз Бі.Ві» щодо надання згоди на відступлення ТОВ «Надра Юзівська» 90% належної їй частки участі в правах та зобов’язаннях інвестора за Угодою про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться в межах ділянки Юзівська, від 24.01.2013 р. (надалі – «Юзівська Угода») на користь компанії «Юзгаз Бі.Ві».
 
ТОВ «Надра Юзівська» та компанія «Юзгаз Бі.Ві.» звернулись з проханням надати згоду на відступлення частки участі в правах та зобов’язаннях інвестора шляхом укладення додаткової угоди до Юзівської Угоди щодо такого відступлення, проект якої складає понад 200 сторінок.
 
На виконання  Протоколу № 37 засідання Кабінету Міністрів України від 14.09.2016 р.  було створено робочу групу з вивчення питання щодо дотримання вимог законодавства під час проведення конкурсу для залучення інвестора з реалізації угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться в межах ділянки Юзівська, та визначення переможцем конкурсу компанії «Юзгаз Бі.Ві.» Членам робочої групи було надано детальний опис процедур підготовки, проведення конкурсу та визначення переможця, а також копії відповідних документів. Станом на сьогодні жоден із членів робочої групи, зокрема народні депутати, на надав письмових висновків щодо порушень законодавства в процесі підготовки та проведення конкурсу та визначення його переможця.
 
Кабінет Міністрів України 10.08.2016 р. доручив Міжвідомчій комісії з організації укладення та виконання угод про розподіл продукції (надалі – «Міжвідомча комісія») опрацювати отриманий запит та матеріали до нього з метою надання Кабінету Міністрів України узгоджених пропозицій. 01.11.2016 р. відбулась робоча зустріч між членами Міжвідомчої комісії, представниками міністерств і відомств, народними депутатами України та представниками ТОВ «Надра Юзівська» і компанії «Юзгаз Бі.Ві.».
 
Станом на 02.11.2016 р. у Міжвідомчої комісії, представників міністерств і відомств, народних депутатів України залишилось багато відкритих та нез’ясованих питань, зокрема щодо програми робіт за Юзівською Угодою, що не дозволило Міжвідомчій комісії рекомендувати Кабінету Міністрів України надати згоду на зазначене відступлення.
 
В той же час Кабінет Міністрів України не міг не приймати жодного рішення щодо відступлення, оскільки статтею 26 закону України «Про угоди про розподіл продукції» передбачено, що відсутність відповіді Кабінету Міністрів України по закінченню 90-денного терміну з дати отримання запиту щодо відступлення, що спливав 02.11.2016 р., вважається наданням згоди на відступлення.
 
Виходячи з вищенаведеного, на засіданні Кабінету Міністрів України було прийняте рішення (Протокол від 02.11.2016 року №46) про відмову у відступленні прав та обов’язків за Юзівською Угодою на запит ТОВ «Надра Юзівська» від 04.08.2016 р.
 
Враховуючи зацікавленість Уряду в реалізації інвестиційних проектів пошуку та видобутку вуглеводнів, прийняття Кабінетом Міністрів України зазначеного рішення не унеможливлює проведення переговорів щодо відступлення ТОВ «Надра Юзівська» прав та обов’язків за Юзівською Угодою на користь компанії «Юзгаз Бі.Ві», зокрема із Міжвідомчою комісією, в установленому законодавством порядку.