2021-02-03

ІФНТУНГ візьме участь у проєкті NET4SENERGY

«Транскордонна мережа енергетично сталих університетів» (NET4SENERGY) – це проєкт, спрямований на підвищення енергоефективності провідних університетів транскордонного регіону HUSKROUA (ІФНТУНГ (Україна), Технічного університету в Кошице (Словаччина), Університету Мішкольца (Угорщина), Технічного університету Клуж-Напока (Північний університетський центр в Байа-Маре, Румунія). Про особливості реалізації проєкту розповідається в інтерв`ю TESIM (Технічна підтримка у процесі впровадження та управління програмами ENI CBC) із проректором ІФНТУНГ, координатором проєкту NET4SENERGY Максимом Карпашем:

- Яку проблему вирішує проєкт?

- Університети є одними з найбільших споживачів енергії в Івано-Франківській області, тому оптимізація споживання тепла й електроенергії є дуже актуальною. Ця проблема притаманна не тільки Україні, але й нашим європейським сусідам: в університетах Угорщини, Словаччини і Румунії виникають такі ж проблеми. У цьому сенсі Програма транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства створює добрі  умови для обміну ідеями та передовим досвідом з партнерами, допомагаючи досягти синергії.

- Транскордонна мережа енергетично сталих університетів: чого ви прагнете?

- Ми - п'ять університетів, які прагнуть стати проактивними агентами енергоефективності. Цей проєкт –це результат десяти років злагодженої співпраці між різними установами: Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу в Україні; Технічний університет в Кошице, Словаччина; Університет Мішкольца в Угорщині і Технічний університет Клуж-Напока і Університетський центр в Бая-Маре, Румунія. Ми також розуміємо, що важливо залучати до цієї ініціативи ще більше партнерів, особливо коли мова йде про місцеві органи влади.

- Як саме ви досягаєте своїх цілей?

- Ми розробляємо власні Плани дій сталого енергетичного розвитку. Це вплине на реальну економію витрат і на скорочення викидів парникових газів в приміщеннях. Також уже унікальну  систему моніторингу споживання енергетичних ресурсів, яка дозволяє отримати реальні дані по споживанню електричної та теплової енергії, холодної та гарячої води. Окрім того, відбувається моніторинг основних показників мікроклімату – температури і вологості повітря, концентрації вуглекислого газу. Усі отримані дані в процесі моніторингу доступні для перегляду в режимі реального часу на будь-якому пристрої та зберігаються для подальшого аналізу у хмарному сховищі. Отримані дані по фактичному енергоспоживанню дозволять оцінити питомі теплові характеристики будівлі, визначити фактичну енергопотребу для забезпечення нормативних показників мікроклімату в приміщеннях будівлі, оцінити раціональність і тренди споживання енергоносіїв. Також такі дані допоможуть оцінити реальний ефект після впровадження енергофективних заходів для зменшення споживання енергоресурсів в будівлях університету.

- Чи будете передавати досвід? Якщо так, то яким чином?

- Подібна установка є унікальною та передовою як в Україні, так і в європейських державах. Тому, Університет нафти і газу буде ділитись досвідом ефективного управління енергетичними ресурсами з іншими навчальними закладами. Фактично, наш університет вже розробив і поширив стандарти енергетичного менеджменту серед 46 університетів України, щоб допомогти їм підвищити енергоефективність. Це також позитивний приклад неєвропейського партнера, який пропонує рішення та забезпечує передачу досвіду партнерам з держав-членів ЄС, а вони, зі свого боку, також будуть ділитись цією інформацією з великою кількістю університетів.