2021-08-05

Господарський суд Чернігівської області задовольнив позов Фонду Держмайна та Держгеонадр

Представник Чернігівської обласної прокуратури в особі Фонду Держмайна та ДСГНУ подав позов до Виконкому Ніжинської міської ради та ПАТ «НАК «Надра України», у якому просив суд:

- визнати незаконним та скасувати п. 1 рішення Виконкому Ніжинської міської ради від 30.10.2008 № 591 щодо оформлення ПАТ «НАК «Надра України» права власності на будівлю теплового пункту К площею 138,1 м2;
- визнати недійсним свідоцтво про право власності на дане нерухоме майно, та припинити право приватної власності ПАТ «НАК «Надра України».

Позовні вимоги прокурора були обґрунтовані тим, що згідно з вимогами законодавства, Статуту ПАТ «НАК «Надра України» вказане майно не може перебувати у приватній власності, а встановлені законом підстави для вибуття його із державної власності, як на час ухвалення рішення, так і на час подання позову були відсутні.

Однак, через недодержання вимог господарського законодавства, дану позовну заяву було залишено без руху та встановлено прокурору строк для усунення недоліків.

Вже новою ухвалою суду відкрито було провадження у справі, а також залучено до участі третю особу на стороні відповідача – ДП «Чернігівнафтогазгеологія».

У підготовче засідання з`явилася прокурор, представник третьої особи Марченко Р. В. інші учасники справи були належним чином повідомлені про час та місце розгляду справи.

Оскільки справа не була малозначною, а представник Марченко Р. В. не надав належних документів для підтвердження свої представницьких функцій, суд не допустив його до участі як представника третьої особи.

За таких обставин, підготовче засідання проводилось за відсутності позивачів, відповідачів та третьої особи.

Зі змісту поданого ПАТ «НАК «Надра України» відзиву вбачалося, що він визнав позовні вимоги в повному обсязі.

Згодом Виконком Ніжинської міської ради направив відзив на позовну заяву, у якому просив проводити розгляд справи без участі його представника та задовольнити позов прокурора.

Таким чином, оскільки відповідачі фактично визнали позов прокурора, суд прийняв рішення про його повне задоволення, включно:
- визнав незаконним та скасував п. 1 рішення Виконкому Ніжинської міської ради від 30.10.2008 № 591 щодо оформлення ПАТ «НАК «Надра України» права власності на будівлю теплового пункту К площею 138,1 м2;
- визнав недійсним свідоцтво про право власності на дане нерухоме майно, та припинив право приватної власності ПАТ «НАК «Надра України».
- зобов’язав повернути Чернігівській обласній прокуратурі 3 405,00 грн судового збору за рахунок відповідачів.