2016-12-26

Генпрокуратурою спільно з Нацполіцією на території Дніпропетровської області проведено ряд обшуків, вилучено документи, що підтверджують протиправний видобуток корисних копалин

Управлінням з розслідування особливо важливих справ Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом протиправного видобутку групою осіб, відкритим способом, корисних копалин на території Дніпропетровської області за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 240, ч. 5 ст. 191 КК України.

Розслідуванням установлено, що на території Дніпропетровської області діє злочинна група осіб, яка упродовж останніх 5 років здійснює протиправний видобуток корисних копалин загальнодержавного значення - марганцевої руди з використанням спеціалізованої техніки, без відповідних дозволів та реєстраційних документів.

Видобуті корисні копалини, у вигляді суміші шламів із марганцевою рудою, вантажним транспортом доставляють на збагачувальні фабрики розташовані на території Дніпропетровської області, на яких здійснюється її збагачення шляхом очищення від шламів. У подальшому збагачена марганцева руда через підприємства з ознаками фіктивності поставляється за допомогою підроблених документів до металургійного підприємства ТОВ «Запорож Спец Сплав» та інших підприємств.

У зв’язку з резонансом розслідуваних злочинних діянь, складністю кримінального провадження, Головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури України спільно з Департаментом захисту економіки Національної поліції України 23.12.2016 проведено ряд обшуків на території Дніпропетровської області за результатами яких виявлено та вилучено речі та документи, що підтверджують протиправний видобуток корисних копалин – марганцевої руди злочинним угрупуванням.

Наразі проводиться комплекс невідкладних слідчих (процесуальних) та розшукових дій, спрямованих на встановлення усіх обставин скоєння вказаних кримінальних правопорушень та осіб, діями яких державі завдано збитків в особливо великих розмірах.