2017-10-04

Фахівці НАК "Надра України" взяли участь у семінарі з моніторингу підземних вод

У кінці вересня у Львові в рамках Проекту ЄС «Підтримка України в апроксимації законодавства ЄС у сфері навколишнього середовища» відбувся семінар «Моніторинг підземних вод в Україні». Компанію на заході представила делегація із 13 спеціалістів ДП «Західукргеологія», ДП «Центрукргеологія» та начальник сектору гідрогеології та екологічних аспектів надрокористування Департаменту геології та виробництва НАК «Надра України» Віра Вассанова.

Подія зібрала близько тридцяти гідрогеологів спеціалізованих державних підприємств, установ та науково-дослідних інститутів. Модераторами семінару стали експерти Проекту «Підтримка України в апроксимації законодавства ЄС у сфері навколишнього середовища» — Бернардас Паукстис, Сергій Вихрист, Олексій Ярошевич. Вони представили та обговорили з учасниками вимоги Водної рамкової директиви ЄС щодо ідентифікації, класифікації та моніторингу масивів підземних вод та надали практичні навички ідентифікації масивів підземних вод та розробки програм моніторингу.

Андреас Шайдледер (Австрія) з Агентства навколишнього середовища розповів про досвід країн ЄС у моніторингу та класифікації масивів підземних вод, а Бернардас Паукстис — про приклади моніторингу та класифікації масивів підземних вод у Литві, Молдові, Білорусі, Вірменії. Закінчився семінар плідною дискусією на тему «Вимоги водних директив ЄС та шляхи їх реалізації в Україні».

— Семінар у Львові — це перший крок на шляху до приведення законодавства України у сфері гідрогеології до стандартів ЄС. А учасники семінару запропонували подальшу співпрацю з Проектом «Підтримка України в апроксимації законодавства ЄС у сфері навколишнього середовища», але вже із залученням спеціалістів-гідрогеологів із усіх регіонів України, — розповіла Віра Вассанова.