2017-10-04

Держгеонадра взяли участь у семінарі «Моніторинг підземних вод в Україні»

21 - 22 вересня 2017 р. у м. Львові та 25 - 26 вересня 2017 р. у м. Одеса відбувся семінар «Моніторинг підземних вод в Україні», за сприянням проекту Європейського Союзу «Підтримка України в апроксимації законодавства Європейського Союзу у сфері навколишнього середовища» (APENA) з метою представлення та обговорення вимог Водної Рамкової Директиви Європейського Союзу щодо ідентифікації, класифікації та моніторингу масивів підземних вод, надання практичних навичок ідентифікації масивів підземних вод та розробки програм моніторингу.

У рамках семінару відбулася презентація проекту Європейського Союзу «Підтримка України в апроксимації законодавства Європейського Союзу у сфері навколишнього середовища» (APENA), інформування з апроксимації у секторі водної політики України, останніх змін в українському законодавстві щодо підземних вод як частина процесу імплементації Угоди про асоціацію Україна-ЄС, представлення проекту «Водна ініціатива +» (EUWI+), ситуація в управлінні підземними водами в Україні, ознайомлення з Директивами Європейського Союзу щодо підземних вод – цілі, процедури та поетапне впровадження, діяльність на рівні ЄС. 

Програму семінару представляли Сергій Вихрист – експерт з правових питань проекту APENA, Олексій Ярошевич – експерт проекту APENA, Бернардас Паукстис – експерт з питань підземних вод проекту APENA, Йоганнес Гратт – співголова Робочої групи країн-членів ЄС з підземних вод, Агенція з охорони навколишнього середовища (Австрія), Андреас Шайдледер – Агенство з охорони навколишнього середовища (Австрія), Наталія Зарітовська – Держгеонадра, Наталія Пишна – ДНВП «Геоінформ України».

Також участь у заході взяли провідні гідрогеологи державних підприємств та організацій, які належать до сфери управління Держгеонадр і Дочірніх підприємств ПАТ НАК «Надра України», які виконують роботи з моніторингу підземних вод в рамках заходів Загальнодержавної програми розвитку мінерально-сировинної бази України на період до 2030 року.

Державна служба геології та надр України сподівається на подальшу продуктивну співпрацю у реалізації прагнення України проводити роботи з управління підземними водами за міжнародними Європейськими стандартами за сприяння проекту «Підтримка України в апроксимації законодавства Європейського Союзу у сфері навколишнього середовища» (APENA) та проекту «Водна ініціатива +».