2021-02-18

Європа стала лідером всесвітньої водневої гонки

Більша частина запланованих в світі водневих проєктів і найбільша частина відповідних інвестицій в цьому десятилітті буде здійснена в Європі, яка прагне збільшити споживання низьковуглецевого палива для досягнення кліматичних цілей. Про це повідомляє Enkorr, посилаючись на дані галузевого звіту, опублікованому 17 лютого.

Європейський Союз зробив водень ключовим елементом своєї мети по скороченню викидів парникових газів до 2050 року і планує запустити в цьому десятилітті електролізери сумарною потужністю 40 ГВт (наразі показник становить 0,1 ГВт).

ЄС робить ставку на швидке розширення масштабів декарбонізації сталеливарної промисловості, важкого транспорту і хімікатів, останні з яких вже використовують водень, отриманий з викопного палива.

З 228 оголошених у всьому світі водневих проєктів 55 % - 126 проєктів - припадають на Європу. Більшість з них будуть запущені в цьому десятилітті, з упором на поновлюваний водень або водень на основі викопного палива з використанням технологій для уловлювання викидів, що виникають при його виробництві.

У доповіді наголошується, що якщо всі заплановані проєкти будуть реалізовані, в цьому десятилітті глобальні інвестиції в водневу галузь перевищать $ 300 млрд. Це становить близько 1,4% від загального обсягу інвестицій в енергетичний сектор. При цьому на Європу доведеться близько 45 % від цієї суми.