2021-05-28

Energy Storage – шлях до трансформації енергетики

Досягти цілей щодо декарбонізації та використання відновлюваних джерел енергії в усьому світі допоможуть системи накопичення електроенергії (СНЕ). Крім того, саме вони можуть стати ключем до енергетичної безпеки України, а також новою точкою зростання для української енергетики. Про це у Києві говорили учасники енергетичного ринку України під час круглого столу в рамках First Energy Storage Day, присвяченого запуску компанією ДТЕК першої в Україні промислової літій-іонної системи накопичення енергії. Її потужність становить 1 МВт, а ємність – 2,25 МВт⋅г.

Максим Тімченко зазначив, що ДТЕК не зупиниться на батарейці в 1 МВт, в плані – 50 МВт. Але для прискорення енергетичної трансформації України зусиль однієї компанії недостатньо, необхідно сприяння всіх гравців ринку і держави в тому числі.

Заступник міністра енергетики Максим Немчинов підтвердив, що сьогодні на ринку енергетики України робота такої батарейки дійсно не є регульованою і яким чином подібні накопичувачі будуть використовуватися в Україні, до кінця не зрозуміло.

За його словами, реалізація таких проєктів абсолютно вписується в модель, бачення і політику, яка сьогодні формується не тільки в Міністерстві енергетики, а й в Міністерстві захисту навколишнього середовища і природних ресурсів. 

Володимир Кудрицький вважає, що система накопичення енергії є ключем до ефективної трансформації енергетичного характеру. Він заявив, що в 2023 році відбудеться об'єднання української і європейської енергосистем і Україна зможе генерувати і експортувати більшу кількість електроенергії. Це, за словами Кудрицького, дозволить забезпечити українського споживача більш конкурентними цінами і гнучким графіком споживання, що в підсумку зробить нашу економіку більш конкурентоспроможною.

Питання Energy Storage не так пов'язане із синхронізацією, скільки життям після неї. І тут, звичайно ж, ця технологія і цей вид учасника ринку, який тільки з'явився у нас сьогодні, є вирішальним, – зазначив Володимир Кудрицький.