2021-05-28

Деякі країни ЄС виступають за фінансування газових проєктів

Деякі країни-учасниці Європейського Союзу прагнуть продовжити підтримку транскордонних проєктів в сфері природного газу. Така позиція суперечить плану Європейської комісії (ЄК) щодо припинення такого фінансування. 

Сьогодні правила TEN-E однозначно визначають, які саме транскордонні енергетичні проєкти можуть бути позначені як проєкти спільного інтересу (PCI). Такий статус відкриває їм доступ до деяких фондів ЄС і дозволяє отримувати необхідні дозволи в прискореному режимі.

На даний момент ЄС переписує правила в відповідності зі своїми цілями в області зміни клімату, оскільки організація прагне досягти нульових викидів парникових газів до 2050 року. 

Країни-члени ЄС, які повинні затвердити остаточні правила, мають намір оскаржити позицію ЄК за допомогою пропозиції, підготовленого Португалією.

Проєкти на Мальті і Кіпрі повинні зберігати його до тих пір, поки ці країни не будуть повністю підключені до європейської газової мережі. Це могло б посприяти завершенню будівництва газопроводу Eastmed, призначеного для постачання Європи газом із східного Середземномор'я. Країни-учасниці проєкту - Греція, Ізраїль і Кіпр - прагнуть прийняти остаточне інвестиційне рішення до 2022 року і завершити його реалізацію до 2025 року.

Також зазначається, що до 2030 року має бути дозволено інвестування в модернізацію існуючих газопроводів для транспортування водню і / або природного газу, змішаного з воднем.

Список PCI оновлюється кожні два роки.

У Global Witness заявили, що нові правила ЄС не повинні підтримувати викопне паливо, і вказали на травневий звіт Міжнародного енергетичного агентства (МЕА). У ньому говориться, що інвестиції в нові проєкти поставок викопного палива повинні бути негайно припинені, якщо світ хоче досягти нульових викидів парникових до 2050 року.

Країни ЄС розходяться в думках щодо ролі газу в досягненні «зелених» цілей. При спалюванні природного газу на електростанціях викиди CO2 скорочуються приблизно в два рази в порівнянні з вугіллям. Однак цей вид палива не є безвуглецевим, а функціонування газової інфраструктури пов'язане з викидами метану, який також сприяє глобальному потеплінню.