2020-08-31

Добовий видобуток газу на іранському газовому родовищі Південний Парс досяг 700 млн. кубометрів

Добовий видобуток газу на іранському газовому родовищі Південний Парс досяг 700 мільйонів кубічних метрів, повідомив керуючий директор Pars Oil and Gas Company (POGC), що відповідає за розробку родовища.

Згадавши про 94-відсоткову реалізацію планів компанії з розвитку за попередній іранський календарний рік (завершився 19 березня), Мохаммад Мешкінфам сказав: «Із загальної кількості 39 морських платформ проекту розробки Південного Парса 37 введені в експлуатацію, а 12 з комплексу - всі наземні нафтопереробні заводи - також працюють в даний час». 

Чиновник заявив, що його компанія планує розробити інші запаси і підвищити коефіцієнт вилучення з діючих в даний час свердловин на родовищі Південний Парс, щоб продовжувати забезпечувати 75 відсотків потреб країни в газі з цього родовища в наступні 25 років.

«В даний час, 40 відсотків сировини для виробництва бензину в країні поставляється з цього спільного родовища», - сказав Мешкінфам.

Він також підкреслив, що всі етапи реалізації проекту розробки Південного Парса, а також роботи по технічному обслуговуванню були виконані місцевими експертами і інженерами, і POGC планує продовжити розвиток нафтогазової галузі країни, спираючись на внутрішні можливості і потужності.

Газове родовище Південний Парс, яке Іран ділить з Катаром в Перській затоці, на першому етапі розділене на 24 стандартні фази розробки. На даний момент більшість фаз повністю введені в експлуатацію.

Величезне морське родовище займає територію в 9700 квадратних кілометрів, з яких 3700 квадратних кілометрів, звані Південним Парс, знаходяться в територіальних водах Ірану в Перській затоці. Решта 6000 квадратних кілометрів, звані Північним куполом, розташовані в територіальних водах Катару.

За оцінками, родовище містить значну кількість природного газу, що становить близько восьми відсотків світових запасів, і близько 18 мільярдів барелів конденсату.