2021-02-15

До 2040 року нафтовидобувні країни втратять $ 13 трлн

До 2040 року енергетичний перехід, що має на увазі бурхливий розвиток «зеленої» енергетики, позбавить нафтовидобувні держави $ 13 трлн. Про це повідомляє Enkorr з посиланням на розрахунки експертів британського аналітичного центру Carbon Tracker.

Боротьба з кліматичними змінами і супутня декарбонізація енергетики приведуть до того, що попит на нафту і газ знизиться, а ціна викопного палива впаде. Причому зниження цін буде більшим, ніж прогнозується зараз.

Більша частина фінансових втрат ($ 9 трлн) доведеться на 40 країн, чиї доходи безпосередньо залежать від вуглеводнів. Сім держав, включаючи Анголу і Азербайджан, можуть втратити від 40  % загальнодержавних доходів. Нігерія, Алжир, Саудівська Аравія, Кувейт, Ірак і ще 10 країн - від 20 до 40 %. Доходи РФ, Мексики і Ірану можуть знизитися на 10-20 %. Норвегія та Малайзія, в силу диверсифікованої економіки, менш уразливі, однак їхні доходи можуть знизитися на 5-10 %.

Відзначається, що ряд найбільших світових виробників нафти і газу (США. Великобританія, Нідерланди, КНР, Індія і Бразилія), що не увійшли до основного списку з 40 країн, також втратять істотну частку доходів. Однак їхні економіки залежать від викопних вуглеводнів набагато менше.