2021-02-15

Державні шахти забезпечують третину потреби у вугіллі – Центренерго

Державні вугледобувні підприємства спроможні забезпечити ТЕС ПАТ «Центренерго» лише на третину від потреби, тому ситуація з вугіллям для ТЕС потребує втручання держави. Про це повідомляє OilPoint із посиланням на пресрелізі компанії.

«У листопаді-грудні поставки попередньо гарантованих Міненерго обсягів вугілля державних шахт склали менше 30 %. Тоді як виробіток державної теплової генерації у цей період становив третину всієї теплової генерації України і на 30-50 % перевищував прогнозний баланс Міненерго», – наводить OilPoint цитату «Центренерго».

Відзначається, що в ситуації гострого дефіциту вугілля, що склався за викладених обставин, приватні постачальники підняли ціну вугілля з 1650 грн/т до 1980 грн/т.

В ПАТ «Центренерго» підкреслюють, що реформування вугільної галузі шляхом створення вертикально інтегрованої компанії на базі ПАТ «Центренерго» шляхом об’єднання із державними шахтами залишається тільки в планах, оскільки програма реорганізації галузі відсутня.

В «Центренерго» також прокоментували повернення у власність держави ДП «Добропіллявугілля – видобуток». В компанії вважають, що однозначно стверджувати про привабливість ДП «Добропіллявугілля-видобуток» як частини вертикально інтегрованої компанії на базі ПАТ «Центренерго» – щонайменше передчасно.

В ПАТ інформують, що станом на кінець 2020 року в Україні діяли 29 державних шахт із проектною потужністю понад 25 мільйонів тонн на рік. У січні 2021 року до них приєдналися 5 шахт «Добропіллявугілля», повернуті достроково з оренди, після чого загальна проектна потужність державного вуглевидобування склала 32,6 мільйонів тонн на рік.