2019-06-25

Держгеонадра в липні запустять інтерактивний сервіс «Електронний кабінет надрокористувача»

Державна служба геології та надр України (Держгеонадра) в липні 2019 року запустять в пілотному варіанті спеціалізований інтернет-портал для надрокористувачів і представників геологічної спільноти, на якому вони зможуть зареєструватися в «електронному кабінеті». Про це повідомив очільник Служби Олег Кирилюк під час свого виступу на Глобальній конференції по відкритості даних міжнародних видобувних компаній (ЕІТІ) в Парижі (Франція).

За словами держменеджера після реєстрації в «електронному кабінеті» користувач зможе оперативно отримати доступ до даних за програмами відтворення мінерально-сировинної бази, станом умов користування надрами та проектної документації, статистичної та аналітичної інформації.

Компанії отримають можливість реєструвати заявки на отримання державних послуг: надання геологічної інформації, отримання спеціальних дозволів, внесення доповнень до спецдозволів, їх переоформлення.

Впровадження електронного порталу розраховано на декілька етапів. На першому етапі передбачається подання суб’єктами гоподарювання заявок.

Як зазначив Голова Держгеонадр України Олег Кирилюк: «Створення такого сервісу забезпечить роботу Служби з впровадженням принципу «Єдиного вікна», знизить адміністративні бар’єри при взаємодії надрокористувачів з Держгеонадрами, забезпечить прозорість державних функцій та послуг на всіх етапах їх виконання».

Очільник Держгеонадр наголосив, що відомство послідовно впроваджує сучасні електронні сервіси, націлені на розширення можливостей користувачів державних послуг, скорочення термінів і спрощення процедур взаємодії зі Службою.

О.Кирилюк додав, в перспективі інтерактивний сервіс істотно скоротить паперовий документообіг і адміністративні процедури та послуги на всіх стадіях у сфері надрокористування. «Це сприятиме як розвитку малого бізнесу в геологорозвідці, так і оптимізації діяльності великих компаній при оформленні документації, пов’язаної з придбанням прав на викорстання надр», – підкреслив Голова Держгеонадр.

Нагадаємо, у жовтні 2018 року Постановою КМУ № 848 затверджено Тимчасовий порядок проведення аукціонів з продажу спецдозволів на користування надрами шляхом електронних торгів.

Реалізація експериментального проекту щодо проведення електронних торгів буде здійснюватися з 24.10.2018 р. по 01.12.2019 р. За результатами його реалізації Держгеонадра повинні подати до 01.09.2019 р. пропозиції щодо доцільності подальшого проведення аукціонів з продажу спецдозволів на користування надрами шляхом електронних торгів.

Довідка:

Проект готується за підтримки: ФСЄ в рамках проекту USAID/UKAid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах» (TAPAS) спільно з Міністерством екології та природних ресурсів України.

Презентація на тему “Електронний кабінет надрокористувача»