2021-03-02

Держгеонадра презентували «метали майбутнього» в Інвестиційному атласі надрокористувача

Держгеонадра презентували «преміум-об’єкти», що містяться в Інвестиційному атласі надрокористувача і належать до «металів майбутнього» – літій, кобальт, нікель, титан та інші.  Про це повідомляється на сайті Держгеонадр.

Держгеонадра мають намір залучати інвестиції до розробки цих категорій корисних копалин.

Відомі два родовища та дві попередньо розвідані ділянки літієвих руд, а також низка рудопроявів літієвої мінералізації. Це надлегкий метал, що використовується для виготовлення батарей живлення телефонів, комп’ютерів і електромобілів, а також для спеціального скла й кераміки. Сьогодні літій в Україні не видобувається, заліцензованим є одне родовище. Держгеонадра пропонують інвесторам два об’єкти з покладами літію: родовище Шевченківське та ділянку Крута Балка, а також займаються підготовкою для виставлення на аукціони ділянки Доброї.

Видобувні запаси кобальту в Україні обліковані на 11 родовищах і становлять 8,8 тисяч тон, проте нині лише одне розробляється. Основним сферами застосування кобальту є металургія (для виробництва сплавів), хімічна та скляна промисловість. Державна служба геології та надр підготувала три об’єкти з покладами руд кобальту та нікелю в Інвестиційний атлас надрокористувача. 12 березня відбудуться електронні торги по Карнаухівській ділянці надр з покладами залізних, кобальтових та нікелевих руд. Об’єкт площею 250 гектарів знаходиться в Дніпропетровській області, пропонується для геологічного вивчення та дослідно-промислової розробки.